Sindikati: Rast plaća u javnim službama je nužan i nema alternativu

MATICA hrvatskih sindikata i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poručili su kako je rast plaća nužan i nema alternativu, reagirajući na izjavu ministra Primorca koji je sindikatima poručio da nije vrijeme za stjecanje političkih poena i koristi.

Ministar financija Marko Primorac jučer je izjavio kako neće biti novca da se pomogne svima s rastom cijena, potužio se da svi prijete štrajkovima te poslao poruku sindikatima da nije vrijeme za stjecanje političkih poena, koristi i popularnosti.

“Ako plaće ostanu kakve jesu javnim službenicima, prijeti pad kupovne moći”

Sindikati kažu kako statistika jasno pokazuje kako plaće u javnim službama zaostaju za plaćama drugih u zemlji te da njihova kupovna moć snažno pada.

Bruto plaće u lipnju su porasle za četiri posto, odnosno svega 2.3 posto na godišnjoj razini dok su cijene u srpnju porasle za 12.3 posto.Očekuje se rast cijena na razini godine od oko 10 posto.

“Ako plaće ostanu ovakve kakve jesu, zaposlenima u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi i drugim javnim službenicima prijeti pad kupovne moći od osam ili više posto. Pritom, inflacija pogađa puno snažnije nego što to statistika pokazuje i što su plaće niže, to je udar žešći”, tvrde sindikati.

“Alternativa je egzistencijalno ugrožavanje velikog broja radnika”

Kažu kako poslodavci u privatnom sektoru dižu plaće jer im radnici trebaju i shvaćaju da im u ovoj situaciji moraju egzistencijalno pomoći te se nadaju da to shvaća i vlada, iako izjave Primorca izgledaju kao da ih priprema za još jedne mučne pregovore pune odugovlačenja.

Tvrde kako je primjereno povećanje plaća u ovom trenutku egzistencijalna potreba radnika i sam ekonomski prioritet vlade.

Alternativa je drastično rušenje standarda i egzistencijalno ugrožavanje velikog broja radnika što nas u konačnici vuče prema recesiji i najgoroj noćnoj mori svake ekonomske politike, a to je stagflacija, situacija u kojoj ekonomska aktivnost opada, raste broj nezaposlenih i siromašnih, a cijene nastavljaju rasti.

“Vlada se ne može ponašati kao da njezini radnici ne plaćaju režije”

Kažu da se vlada ne može ponašati kao da njeni radnici ne plaćaju režije, ne kupuju hranu i žive u nekoj drugoj zemlji u kojoj cijene ne rastu.

“Vlada se Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službenike obvezala pristupiti pregovorima o povećanju osnovice za ovu godinu do kraja rujna u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja. BDP nam raste iznad očekivanja, kreditni rejting na povijesno je najvišoj razini, iz EU dolaze značajna sredstva iz NPOO-a i što je najbitnije, fiskalna situacija je zbog rekordne zaposlenosti i odlične turističke sezone vrlo povoljna”, kažu sindikati.

Od vlade očekuju da u što kraćem roku pokaže inicijativu za pokretanjem pregovora, a ako se kroz pregovore ne riješe problemi, i štrajk će biti opcija.

 

Izvor: index.hr