NAKON IZVANREDNOG UPRAVNOG NADZORA, Ministarstvo nije utvrdilo kršenje prava radnika u rovinjskom Centru za socijalnu skrb

Ministarstvo smatra da je ravnateljica opravdano angažirala detektivsku agenciju koja je slijedila radnike na bolovanju. Kontrola je obavljena 18. lipnja 2022., a odnosila se na provjeru aktivnosti socijalne radnice, za koju je postojala sumnja da se nalazi na bolovanju za kojeg nema osnova te je dostavljano privremeno izvješće koje ukazuje na sumnju u opravdanost bolovanja, uz fotoelaborat.

Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike primili smo detaljan odgovor vezano za probleme u rovinjskom Centru za socijalnu skrb.

-Izvanredni upravni nadzor u Centru za socijalnu skrb Rovinj proveden je temeljem pritužbi dijela radnika CZSS Rovinj upućenih Ministarstvu, Upravnog vijeća Centra, Sindikatu zaposlenih u djelatnosti socijalne skrb te Hrvatskoj komori socijalnih radnika. Izviješće o provedenom izvanrednom nadzoru, od 7. srpnja 2022., dostavljeno je na ravnateljicu Centra i UV Centra. Izviješćem je naložena provedba ukupno 41 mjere, od kojih se 33 mjere odnose na nepravilnosti utvrđene u radu stručnih radnika Centra. Ujedno, određena je mjera provedbe postupka utvrđivanja odgovornosti stručnih radnika za spise koji su bili predmet nadzora, uvodno su objasnili iz ministarstva nakon provedenog nadzora.

Nadalje, nadzor nije utvrdio nikakvo kršenja prava radnika.

-Upravnom vijeću naložena je provedba postupka utvrđivanja odgovornosti ravnatelja Centra, iz kojega je proizašlo kako nisu utvrđena kršenja prava radnika od strane ravnatelja. Ministarstvo je u cijelosti upoznato sa situacijom u kojoj se nalazi CZSS Rovinj te je radi navedene situacije i proveden upravni nadzor u Centru. Ravnatelj Centra, kao osoba odgovorna za zakonitost rada Centra, ima ovlast uskratiti potpis na zaključak i mišljenje stručnih radnika, koje ocijeni nezakonitim, osobito pod okolnostima kada u konkretnom predmetu nema jedinstvenog mišljenja stručnog tima, primjerice kada se radi o situaciji uskrate potpisa jednog od članova stručnog tima na prijedlog zaključka i mišljenja, smatraju u ministarstvu iz kojeg su očito zadovoljni radom aktualne ravnateljice Ane Božić.

-Pozitivni pomaci u radu CZSS-a Rovinj vidljivi su u dijelu rješavanja problema najugroženijih i socijalno najzapuštenijih korisnika, sprječavanja neosnovanog žurnog izdvajanja i smještaja djece izvan obitelji te kod upravljanja imovinom štićenika koji su pod neposrednim skrbništvom CZSS-a, a koja je dugotrajno zapuštena, što je s vremenom postajalo i veliki problem Grada Rovinja. Povratne informacije korisnika upućuju na unapređenje rada Centra, tvrde iz ministarstva.

Na naš upit kako komentiraju navode da je ravnateljica unajmila privatnog detektiva koji je slijedio djelatnike na bolovanju, te tko je platio detektive, dobili smo sljedeći odgovor.

-Prema članku 46. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, nadzor nad korištenjem privremene nesposobnosti osiguranika, obavlja Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, što obuhvaća kontrolu u ordinaciji doktora te neposrednu kontrolu osiguranika u ili izvan ordinacije, uključujući i kućni posjet. Poslodavac može zahtijevati od HZZO-a kontrolu opravdanosti privremene nesposobnosti osiguranika, zbog sumnje na zlouporabu bolovanja, što je u konkretnom slučaju i zatraženo. Ujedno, Centar je sklopio Ugovor o obavljanju detektivskih poslova kontrole bolovanja, s ovlaštenom detektivskom agencijom, prema članku 7. Zakona o privatnim detektivima. Kontrola je obavljena 18. lipnja 2022., a odnosila se na provjeru aktivnosti socijalne radnice, za koju je postojala sumnja da se nalazi na bolovanju za kojeg nema osnova te je dostavljano privremeno izviješće koje ukazuje na sumnju u opravdanost bolovanja, uz fotoelaborat. Zaprimljena dokumentacija, uključujući i fotodokumentaciju, dostavljena je HZZO-u radi ponovne provedbe kontrole bolovanja za istu stručnu radnicu. Zlouporaba bolovanja (ukoliko je dokazana) predstavlja tešku povredu obveza iz radnog odnosa i izigravanje povjerenja poslodavca, zbog čega nastavak radnog odnosa uglavnom nije moguć, izvijestili su iz ministarstva.

-Pojačana kontrola bolovanja djelatnika Centra, uslijed izrazito visoke stope korištenja bolovanja radnika Centra, osobito u ljetnim mjesecima,  te posljedično i pojačanog opterećena djelatnika koji rade dodatnim poslovima, naložena je ravnateljici mjerama upravnoga nadzora te je ujedno naložena i dostava očitovanja HZZO-a po provedenoj kontroli bolovanja, zaključili su iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Izvor: www.istra24.hr