Djelatnici Centra za socijalnu skrb Dubrovnik na sve strane prijavljuju probleme s ravnateljicom, a iz Ministarstva pitaju gdje je njena kikara

Centar za socijalnu skrb Dubrovnik pokriva područje od Prevlake do Janjine, oko 67.500 stanovnika u našoj Županiji. Nakon što su u javnost došle informacije o lošim međuljudskim  odnosima i nezakonitostima u Centru pitanje je jesu li korisnici Centra zakinuti u svojim pravima i  potrebnu skrb?  Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi  Hrvatske smatra da jesu. I to zbog lošeg i nezakonitog rada aktualne ravnateljice Centra Ružice Misir  zbog koje zaposlenici Centra već  nekoliko mjeseci, bez uspjeha, izvješćuju  sve institucije u sustavu socijalne skrbi od Županije i Upravnoga vijeća Centra, preko Ministarstva pa do Pučke pravobraniteljice i Pravobraniteljice za djecu. „Situacija je takva da strahujemo da se i na našem području, dogodi neka tragedija“, kažu djelatnici: „Ovo je priča o tome kako se događaju tragedije u Centru za socijalnu skrb. U CZSS Dubrovnik još nije bilo tragedija, ali uvjeti za rad su nemogući i u takvim uvjetima se događaju greške.“

OTIŠLO DESET ZAPOSLENIKA

Dubrovački Centar u posljednjih je godinu dana, zbog tako narušenih odnosa,  napustilo čak deset zaposlenika, a ravnateljica je zaradila optužni prijedlog zbog  toga što se miješala u rad Radničkog vijeća.  Ravnateljica je vodila skup radnika i birala predstavnika radnika u Upravno vijeće, zbog čega UV Centra nema predstavnika radnika, a također opstruira rad Stručnog vijeća, zbog čega je njen rad većina stručnih djelatnika ocijenila nezadovoljavajućom ocjenom. No Upravno vijeće Centra na to se nije osvrnulo objasnivši kako ravnateljica ne obavlja stručni rad, premda je u plaćenoj pripravnosti svaki mjesec. Ni  Upravno vijeće,  nabrajaju djelatnici, ne radi transparentno  jer se ne objavljuju ni pozivi na sjednice, niti teme rasprave, niti zaključci. Najgora je, ističu djelatnici s kojima smo razgovarali, neprofesionalna komunikacija ravnateljice s njima. Paranje papira, demonstrativni odlasci sa sastanaka, povišeni tonovi, nedonošenje pravilnika i odbijanje  razgovora o problemima koji trebaju rješenje, riječima „danas primam samo komplimente…“

Jadranka Dimić, sindikat djelatnika socijalne skrbi RH

Jadranka Dimić, sindikat djelatnika socijalne skrbi RH

– Kada radite u takvoj ustanovi gdje ravnateljica nema normalnu komunikaciju sa zaposlenima, to je pakao.  Ni korisnici ne dobivaju uslugu koja im je zagarantirana i to je najveći problem  – ističe Jadranka Dimić. – Ako netko radi preko svih normativa, ako radi tuđi posao, naravno da se ne može posvetiti svakom korisniku s dužnom pažnjom. Na primjer, jedna je  psihologica otišla iz Centra i dala otkaz, ravnateljica je predložila da psihologica iz Obiteljskog centra radi pola radnog vremena u Obiteljskom  centru, a pola u Centru za socijalnu skrb. Pa je li to normalno? Ne može čovjek raditi dva posla, a to su i kontradiktorne stvari, kao sukob interesa – kaže Dimić čiji je sindikat prvu prijavu Ministarstvu poslao u siječnju ove godine, nakon što su održali sastanak podružnice u Dubrovniku.

PRAVE NAS BUDALAMA

– Zaposleni su više prijava i nepravilnosti ravnateljice i ranije upućivali kroz sustav, a na taj naš zahtjev Ministarstvo je poslalo samo nalog Upravnom vijeću da provjeri situaciju na što smo im odgovorili da nas ne prave budalama jer UV do sada nije ništa napravilo. Upravno vijeće je, vjerovali ili ne, zatražilo od ravnateljice da se očituje o tome!  Izvijestili smo osim Ministarstva i Inspekciju rada Ured javne pravobraniteljice. Ništa se nije dogodilo, tvrdi se da je promijenjeno Upravno vijeće, no mi o tome nemamo saznanja, a trebali bi biti upoznati i sa zapisnikom i zaključcima toga sastanka – govori Dimić.

Popis nepravilnosti i propusta koje zaposlenici ‘stavljaju na teret’ ravnateljici Misir podulji je.  Osim uplitanja u rad Sindikata, kršenja kolektivnog ugovora, ignoriranja stručnog vijeća Centra, neprofesionalne komunikacije, ravnateljica, tvrde zaposlenici dopušta da  u Odjelu za mladež rade osobe  bez dovoljno stručnog iskustva i licencije, a riječ je poslovima koji se odnose na teške razvode, oduzimanje djece i slične traume. Odjel za djecu, mlade i obitelj, u suprotnosti s preporukama Ministarstva, nema voditelja ni psihologa, a trebala bi biti zaposlena dva, ravnateljica u medijima tvrdi kako Centar ima sigurnu kuću, a zna da Centar po zakonu ne smije donijeti rješenje o smještaju obitelji u biskupijsko sklonište…

Ružica Misir, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dubrovnik

Ružica Misir, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dubrovnik

 

OBITELJSKI CENTAR NA HODNIKU

Dubrovnik je također, jedini grad u Hrvatskoj koji nema oformljen Obiteljski centar  kao podružnicu Centra, bez  prostora za rad jer bi psiholog koji se bavi savjetovanjem, radionicama i edukacijama obavezno trebao biti i fizički  izdvojen iz Centra. Ravnateljica Misir čija je prednost na natječaju bilo navodno iskustvo u području EU fondova, propustila je unatoč sugestijama zaposlenika,  povući milijunski iznos za unapređenje rada Obiteljskog centra, pa se radionice Obiteljskog centra odvijaju na hodniku. Tko će razgovarati s obiteljskim psihologom na hodniku Centra za socijalni rad?

– U Dubrovniku nije oformljen Obiteljski centar onako kako bi trebao biti, no mi u sustavu imamo više takvih problema. Tvrditi da je nešto dobro ustrojeno a zapravo je izvan svih propisa. Ministarstvo sve zna, tu sam problematiku iznijela i pred novim ministrom Piletićem i državnom tajnicom, no to sve  dugo traje.  Sada imamo  situaciju  da se natječaj za zapošljavanje raspisuje, a da se nitko ne javlja jer u Dubrovniku nema stručnog kadra. U čitavom sustavu nedostaje oko 2000 ljudi.  A kada još vidite da u Centru imaju ovakve probleme, svi zaobilaze – objašnjava Dimić.

 

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je u siječnju uputilo  redoviti upravni inspekcijski nadzor u dubrovački Centar koji je također pronašao niz nepravilnosti koje je trebalo ispraviti, no nakon prijava zaposlenika i sindikata nije poslalo izvanredan nadzor kako bi se utvrdilo je li postupanje ravnateljice suprotno zakonu, krši li ona kontinuirano pozitivne zakonske propise i svojim ponašanjem uznemirava i krši dostojanstvo radnika.

Na upite poslane zbog ovih prijava stigao nam je i njihov odgovor. Nije daleko o ranijeg očitovanja prema Sindikatu, a na izravan upit hoće li i kada će poslati inspekciju kako bi se stvari raščistile, nisu odgovorili.

„Upravno vijeće centra za socijalnu skrb ispituje odgovornost ravnatelja i ima ovlast razriješiti ga i prije isteka mandata u određenim zakonom propisanim slučajevima, uz prethodnu suglasnost ministra,“ pišu. – Od strane inspekcijskih službenika Ministarstva u siječnju 2022. godine proveden je redovni upravni nadzor zakonitosti rada i postupanja te rješavanja u upravnim stvarima Centra za socijalnu skrb Dubrovnik i Podružnice Lopud.

Prilikom nadzora utvrđeni su propusti u radu te je Centru je naloženo ukupno 23 mjere. Mjere se odnose na stručne cjeline skrbništva, obiteljsko-pravne zaštite, socijalne usluge smještaja te na zakonitost rada kao i djelotvornost, ekonomičnost i svrhovitost rada u obavljanju poslova državne uprave u okviru prenesenih javnih ovlasti.

Jedna od naloženih mjera je i obveza UV Centra da nadzire rad ravnatelja, provođenje programa i odluka UV, kao i redovito ispunjavanje poslovnih obveza, u suprotnom postupati u skladu s ovlastima, temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, kojim je propisana dužnost Upravnog vijeća da razriješi ravnatelja i prije isteka mandata na koji je izabran, ako se utvrde razlozi za donošenje odluke o razrješenju, odgovor je stigao iz kabineta ministra.

UPRAVNO VIJEĆE

No Upravno vijeće očito nema namjeru razriješiti ravnateljicu Misir mada su zaposlenici  proteklih godinu dvije, pojedinačnim prijavama i putem sindikata u više navrata upoznali UV o, po njima neprihvatljivom ponašanju i radu ravnateljice. U Sindikatu to podupiru nizom dokumenata koji su razmijenjeni između zaposlenika  Upravnog vijeća i mjerodavnih službi Ministarstva.  Katarina Doršner, predsjednica je UV  Centra kaže nam kako ” UV kontinuirano ispituje i intenzivno prati rad ustanove i ravnatelja. Ravnateljici je obzirom na proveden inspekcijski nalaz naloženo bez odgode ispuniti mjere propisane nadzorom“. Doršner kaže kako je jednako kao u zdravstvu, nedostatak kadra i preopterećenost zaposlenih u sustavu problemi koji se ne mogu lako rješavati.

– Upravno vijeće upoznato je s primjedbama na rad ravnatelja dijela djelatnika Centra. Sukladno tome, UV u dogovoru s Osnivačem nadzire rad ustanove, provedbu naloženih mjera te će prema tome postupati i dalje u skladu sa svojim poslovnim obvezama i ovlastima. Na osnivanju Podružnice Obiteljskog centra i osiguravanju adekvatnog poslovnog prostora kao preduvjeta se radi intenzivno. Prošle godine je potpisan predugovor, a uskoro se očekuje potpisivanje i ugovora o zakupu poslovnog prostora. Pri CZSS  Dubrovnik do osnivanja Podružnice Obiteljskog centra, djeluje Odjel obiteljskog centra koji zapošljava četiri stručna djelatnika od kojih svi ispunjavaju sve zakonom propisane uvjete za rad – odgovara predsjednica Vijeća u pisanoj izjavi.

Centar Dubrovnik ima 38 zaposlenih, većinom stručnih radnika, socijalnih radnika, pravnika, psihologa i socijalnog pedagoga.  Obzirom na područje koje pokrivaju u ovom dijelu Županije malo je reći kako su preopterećeni. Ako u hrvatskom sustavu socijalne skrbi nedostaje dvije tisuće stručnjaka, kako kaže predsjednica njihova Sindikata, pitanje je kako oni mogu raditi?  Ako još na mjestu ravnatelja koji treba organizirati posao imaju osobu kojoj inspekcija nalazi 23 propusta u radu, a djelatnici s njom ne mogu ostvariti profesionalnu komunikaciju, i iz straha ne žele i javno istupiti u obranu svojih prava i posla, kako će dubrovački Centar rješavati poteškoće ranjivih skupina s kojima rade?

 

Ravnateljica Misir: Odbijam sve optužbe, Centar radi bez ikakvih poteškoća

Ravnateljica CZSS Dubrovnik, Ružica Misir  tvrdi da CZSS Dubrovnik djeluje sukladno svim zakonskim propisima. Štoviše piše da se rad odvija „neometano, bez ikakvih poteškoća i na raspolaganju je svim sadašnjim i budućim korisnicima. Korisnici Centra ni na koji način nisu ugroženi niti su zakinuti za prava i usluge koje ima po zakonskim propisima pripadaju„,  kratak je pismeni odgovor ravnateljice Misir. U pisanom odgovoru ravnateljica Misir nije odgovorila na nijedno pitanje o svom djelovanju za koji je prozivaju Sindikat i djelatnici.  U naknadnom telefonskom razgovoru tvrdi kako su sve  optužbe anonimne i da ih sve odbija kao neistinite jer ona radi zakonito. –   Ne želim da ovo izgleda kao da je nekakav potres u Centru jer to nije istina, radi anonimnih optužbi koje se odnose na mene kao osobu, a svi zaposlenici su dužni poštovati službenu tajnu. Korisnici zovu u Centar pitaju što se događa, a to su ranjive, osjetljive skupine – kaže Misir.

 

Slučaj ‘šalica’

Kao ilustraciju atmosfere u kojoj rade zaposlenici Centra i na kakav su odgovor do sada naišle njihove prijave unutar sustava pokazuje sljedeći slučaj. Na pismene prijave zaposlenika o ravnateljičinoj neprimjerenoj komunikaciji i kršenju radnih prava podnesene putem sindikata, državna tajnica pitala je Sindikat zašto su djelatnici Centra sakrili, odnosno razbili ravnateljičinu šalicu za kavu?

– To za šalicu je za ne vjerovati! Zamislite o čemu oni raspravljaju?  Činjenica je da  tamo u mandatu ove ravnateljice otišlo deset radnika. Treba li  išta više govoriti? – kaže predsjednica  Sindikata.

 

Jedini bez Obiteljskog centra

Ministarstvo potvrđuje kako zbog poteškoća i visokih cijena zakupa poslovnog prostora u Dubrovniku  Podružnica Obiteljskog centra  nije upisana u sudski registar i u upisnik ustanova socijalne skrbi, no da on djeluje u sklopu CZSS Dubrovnik, te da se očekuje skorašnje potpisivanje trogodišnjeg ugovora o zakupu s FINA-om. Evo zašto je to prioritet:  –  Centri za socijalni skrb i njihove podružnice prestaju s radom 31. prosinca 2022. te poslove CZSS preuzima Hrvatski zavod za socijalni rad, dok s 1. siječnja 2023. Obiteljski centar, središnja jedinica i područne jedinice koje se ustrojavaju za područje svake pojedine županije, preuzima poslove savjetodavnog i preventivnog rada i druge stručne poslove koje sada obavljaju Podružnice obiteljskih centara – odgovaraju iz Ministarstva.

Dubrovačko-neretvanska županija u svom je proračunu osigurala sredstva za rad Obiteljskog centra. Sukladno informacijama kojima raspolažemo, u tijeku su pregovori između nadležnih strana u cilju sklapanja ugovora za potrebe podružnice Obiteljskog centra pišu iz Županije  uz napomenu kako nisu nadležni  za rad CZSS, mada imenuju jednog člana u UV Centra.

 

 

Izvor: www.dubrovacki.slobodnadalmacija.hr