HOĆE LI INSTITUCIJE U SL. BRODU REAGIRATI? Vidjet ćemo

Prošlo je neko vrijeme od našeg zadnjeg teksta vezanog uz rad i nepravilnosti kako u slavonskobrodskom Centru za socijalnu skrb, tako i ravnateljice spomenute ustanove

Pa ćemo malo podsjetiti kako je to išlo, nakon niza nepravilnosti koje smo objavljivali, a sve temeljem izvješća o provedenom  izvanrednom upravnom nadzoru u Centru za socijalnu skrb Sl. Brod (koji je proveden od 26. do 27. studenog 2020. godine), i nakon brojnih upozorenja Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, tada resorni ministar Josip Aladrović na samom odlasku u zadnji je tren donio odluku o razrješenju Upravnog vijeća brodskog Centra za socijalnu skrb.

Novi ministar – zna li što se ovdje događa?

Nakon nekog vremena, što je sjeo u svoju fotelju, kontaktirali smo novog ministra, Marina Piletića koji nam je rekao da mu svoja pitanja dostavimo pisanim putem. To smo i učinili.

Postavili smo mu tri pitanja:
1. Je li ministar upoznat s nezakonitim radnjama ravnateljice Brodskog Centra Gusak Krajnović?
2. Hoće li ministar, po službenoj dužnosti, pokrenuti postupak utvrđivanja porijekla imovine ravnateljice Gusak-Krajnović?
3. Koji su ministrovi daljnji planovi, što se tiče brodskoga Centra?

Uslijedio je odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na Vaš upit, dostavljamo odgovor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ističemo kako je Zakonom o socijalnoj skrbi propisana ovlast ministarstva nadležnog za socijalnu skrb u odnosu na ravnatelja centra za socijalnu skrb koja je obrazložena u prethodnom odgovoru.

Ravnatelja centra za socijalnu skrb imenuje upravno vijeće na temelju javnog natječaja, uz prethodnu suglasnost ministra te ističemo da je upravno vijeće u određenim situacijama dužno razriješiti ravnatelja centra za socijalnu skrb i prije isteka mandata, uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za poslove socijalne skrbi.

Također, Zakonom je propisana ovlast Ministarstva u provedbi upravnog nadzora u kojem se nadzire zakonitost općih akata, zakonitost i pravilnost rada te postupanja prema građanima kao i osposobljenost službenih osoba za neposredno obavljanje poslova državne uprave.

Slijedom svega navedenoga, ponavljamo kako Ministarstvo nije nadležno voditi postupke protiv ravnatelja centra za socijalnu skrb već samo postupati u granicama zakonskih ovlasti”, stoji u odgovoru. Ukratko nije rečeno ništa.

Novo Upravno vijeće

Ovih je dana konstituirano novo Upravno vijeće brodskoga Centra koje se sastoji od predstavnika osnivača: Josipa Crnoja Bartolić, Anica Ježić i Marija Lukec Presker, koja je ujedno i predsjednica Upravnog vijeća, Dinka Novaković kao predstavnica JLS i Sanja Poljak Tolić (zamjena Ivan Pačić) kao predstavnica radnika.

Kontaktirali smo novu predsjednicu Upravnog vijeća Mariju Lukec Presker koju smo pitali je li upoznata s  izvješća o provedenom  izvanrednom upravnom nadzoru iz studenog 2020. godine, na što nam je ona kazala:

“Ako imate neka pitanja, predlažem vam da mi pošaljete pisanim putem, pa ću vam pisanim putem odgovoriti”, u prijevodu izbjegava odgovoriti na postavljeno pitanje, pa ćemo mi poslati pitanja pisanim putem i zatražiti žuran odgovor.

Na pitanje kada je iduća sjednica Upravnog vijeća slavonskobrodskog Centra, nova predsjednica Marija Lukec Presker nije znala odgovor.

U svakom slučaju, nastavit ćemo pratiti daljnje postupanje Upravnog vijeća i resornog Ministarstva oko izbora ravnatelja te objavljivati sva saznanja i pritužbe građana, sve dok institucije RH ne počnu raditi svoj posao – za koji ih plaćamo.

Izvor: www.sbonline.net
Foto: SBOnline