Prvi slučajevi otkaza zbog covid-potvrda: Nisu se htjeli ni testirati ni cijepiti, otpušteni su!

Riječ je o prvim otkazima vezanima uz odluku premo kojoj svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama moraju imati covid-potvrdu.

Četirima zaposlenicima Centra za rehabilitaciju Stančić otkazan je ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uvjet za dolazak na posao u sustavu socijalne skrbi i zdravstva.

Riječ je o prvim otkazima vezanima uz odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj od 4. listopada svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su cijepljeni ili preboljeli virus. Ako nemaju jedan od ta dva uvjeta, dužni su se testirati dva puta tjedno. Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposlenik tehničkog osoblja to odbijaju već mjesec dana, što ih je stajalo radnog mjesta.

Žuborka Kadoić, predsjednica Radničkog vijeća Stančića i članica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, za Jutarnji list je potvrdila da će četvero zaposlenika dobiti otkaz.

– Ne znam je li ravnateljica već uručila otkaz, ali donesena je takva odluka. Od Radničkog vijeća zatraženo je mišljenje, a mi smo podržali Upravu u toj odluci – kaže Kadoić. Napominje da su više puta razgovarali sa zaposlenikom koji je jedini od četvero i član sindikata, no bio je odlučan u tome da odbija testiranje.

– Smatramo da je situacija ozbiljna, a oni koji rade s osjetljivim osobama pogotovo moraju paziti. Testiranje je najmanje što se može napraviti. Dapače, smatram i da bi upotreba covid-potvrda trebala biti šira od socijalne skrbi i zdravstva – kaže Kadoić. Navodi i da im je žao jer je uglavnom riječ o mladim ljudima, no smatraju da su napravili grešku.

– To su ljudi koji nam trebaju u sustavu. Pokušali smo razgovarati, u ime članova je zatražena i ocjena ustavnosti covid-potvrda, ali oni nisu htjeli čekati odluku – kaže Kadoić i zaključuje da je ravnateljstvo radilo prema Zakonu o radu.

Odmah je dano na znanje da će se odbijanje testiranja tretirati kao nedolazak na posao, neće biti plaćeno, a nakon tri dana nedolaska na posao može se uručiti otkaz.

Na Facebook profilu Ivana Pokupca, čovjeka koji se bori protiv odluka Stožera, a koji je nedavno dolazio ispred obiteljskih domova članova, postavljeno je pismo za koje navodi da su ga napisali djelatnici koji su dobili otkaz. U njemu, uz ostalo, piše:

“Ne pristajemo jer nikada nismo dali privolu za skupljanje naših medicinskih podataka, niti nas je itko ikada informirao o medicinskim postupcima koji se nad nama provode. Cijelu situaciju s covid-potvrdama smatramo apsurdnom i nezakonitom jer krši naša ustavna prava, naš ugovor o radu te brojne druge zakonske propise”.

Tvrde i da ne pristaju na testiranje jer je postupak bolan, dehumanizirajući i omalovažavajući te da je nekoliko njihovih kolegica pretrpjelo ozljede tijekom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno liječnicima.

Predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić upoznata je sa situacijom i kaže da joj je žao tih mladih ljudi, ali da su punoljetni i da oni nisu mogli djelovati na njihovu odluku.

– Nažalost, ovo je bilo očekivano. Od početka je jasno rečeno što će se dogoditi onima koji budu odbijali testiranje. U konačnici je jako malo onih koji su odbijali testirati se pa je, u odnosu na ostale, nepošteno prema drugim kolegama koji se pridržavaju pravila – kaže Dimić i zaključuje da će svi njihovi članovi dobiti pravnu i odvjetničku pomoć, ako je zatraže.

Pokušali smo kontaktirati i Sanju Grbavac, ravnateljicu Centra Stančić, ali do zaključenja broja nismo uspjeli.

Što se zdravstvenog sustava tiče, kako neslužbeno doznajemo, uskoro će i devet zaposlenika KBC-a Zagreb također dobiti otkaz. Nedolazak na posao više se neće tolerirati te je uprava poslala Radničkom vijeću namjeru o otkazima, a oni bi se trebali očitovati do kraja tjedna. Odluka Radničkog vijeća nije obvezujuća, odnosno Uprava ne mora poslušati stav RV-a. Ako pak RV ne odgovori unutar tjedan dana, smatra se da su suzdržani.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, Davor Vagić, kaže da i dalje imaju mali broj onih koji se ne testiraju, ali da su oni na bolovanju.

– S obzirom na to da su otvorili bolovanje nakon što je uvedena obvezna covid-potvrda, zatražio sam od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje inspekciju bolovanja. Prema njihovim nalazima, sva bolovanja su opravdana – kaže Vagić.

Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo, kaže da je ovo ishod koji je očekivao, ali što će se u konačnici dogoditi, nije jednostavno pitanje.

– Da je riječ o zakonskoj odredbi, a ne o odluci Stožera, sve bi bilo bez ikakvih problema. No, mislim da će o ovome govoriti i Upravni sud, a za nekoliko godina i Vrhovni sud. Vjerujem da će za tih nekoliko godina pandemija biti iza nas i samim time vratit će se snažna osobna prava, tako da će se tek naknadno znati kako će sve ovo završiti – zaključuje Gotovac.

 

Izvor: jutarnji.hr