Ministarstvo o prvim otkazima zbog covid potvrda: ‘Dobili su upozorenje, ali oni su nastavili po svome‘

Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potvrdili su informaciju o otkazima u Stančiću, te dodali da je ugovor raskinut s jednom zaposlenicom CZSS Vukovar, ali na njezin zahtjev.

– Što se tiče zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić, četiri zaposlenika su odbijala postupiti sukladno Protokolu o provedbi Odluke Stožera civilne zaštite RH o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi – kažu iz Ministarstva. Dodaju da s obzirom na to da zaposlenici nisu dostavili odgovarajući dokaz o cijepljenju protiv Covida 19 ili preboljenju, imali su obvezu testiranja koje su neprekidno odbijali.

– Stoga je radnicima 8. listopada upućeno pisano upozorenje o kršenju obveza iz radnog odnosa. Budući da su radnici nastavili postupati protivno Odluci, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu uz savjetovanje s Radničkim vijećem, koje je dalo suglasnost na planirane otkaze. Radnicima je s današnjim danom redovito otkazan ugovor o radu zbog skrivljenog ponašanja, poštujući sve obveze iz radnog odnosa – kažu iz Ministarstva te dodaju da je uz navedeno, i jednoj zaposlenici Centra za socijalnu skrb u Vukovaru je na njezin zahtjev otkazan ugovor o radu.

– Ovi otkazi su izuzetak u sustavu socijalne skrbi u kojem su zaposlenici od početka pandemije pokazali iznimno visoku raznu odgovornosti i profesionalnosti – zaključuju iz Ministarstva.

Inače, navode i da sustav socijalne skrbi od početka epidemije COVID-19 primjenjuje različite epidemiološke mjere i preporuke s ciljem sprječavanja i suzbijanja zaraze koronavirusom među korisnicima i zaposlenicima.

Od 150 ustanova socijalne skrbi kojima je osnivač Republika Hrvatska teškoće u primjeni Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere testiranja zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi na SARS-CoV-2 su bile zanemarive, s obzirom na to da se radi o sustavu od 20 tisuća zaposlenih.

 

Izvor: jutarnji.hr