Zaposlenik tražio odštetu zbog napada, iz Doma tvrdili kako pokušava izvući lovu

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar mora isplatiti 20 tisuća kuna odštete zaposleniku (podaci poznati redakciji) koji je 2019. godine napadnut na svom radnom mjestu.

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar mora isplatiti 20 tisuća kuna odštete zaposleniku (podaci poznati redakciji) koji je 2019. godine napadnut na svom radnom mjestu.

U tužbi je naveo kako je bio izložen fizičkim i psihičkim prijetnjama od strane jednog štićenika.

– Rekao mi je: „udarit ću te, ubit ću te, znam gdje parkiraš auto, razbit ću ti auto, pedofilu”, prepričao je na sudu dodajući kako to nije bila dječja igra nego prijetnja koju je ozbiljno shvatio i nakon koje neko vrijeme nije mogao spavati.

S druge strane, Ravnateljstvo Doma usprotivilo se tužbi ističući kako “nesuglasice između tužitelja i štićenika nisu niti približno tolike koliko ih on pokušava prikazati da bi sebi pokušao priskrbiti neku imovinsku korist”.

– Sporni štićenik tuženika je dijete od 14 godina, krhke građe i ne radi se o osobi koja je mogla uputiti ozbiljnu prijetnju ili onemogućiti kretanje tužitelju ili slično. Ne radi se o ozbiljnoj prijetnji s obzirom na osobine štićenika tuženika i tužitelja, a i na pravomoćno utvrđenje HZZO-a da ozljede na radu nije bilo. Nije se radilo o učestalom uznemiravanju, nije se radilo o onemogućavanju kretanja, za događaje poput predmetne situacije tužitelj prima benefite u smislu uvećanja osnovne plaće, navodilo se u njihovom odgovoru na tužbu.

No, kombiniranim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđeno je kako je tužitelj zbog napada zaista pretrpio brojne psihičke tegobe – akutnu, a kasnije i produljenu reakciju na stres te anksiozno-depresivne smetnje.

– Kao posljedica napada i prijetnji u tužitelja je nastao duševni stres, a posljedice na duševni mir i kvalitetu života su smanjenje životne aktivnosti za 20%, naveo je u svom nalazu vještak.

Iskaz napadnutog zaposlenika na sudu je potvrdila kolegica, a svjedočio je i sindikalni povjerenik. On nije osobno nazočio incidentu, ali mu je poznato kako je tužitelj kasnije postupio po protokolu, odnosno obavijestio njega, policiju i ravnateljstvo.

– Odgajatelji nikada ne mogu znati kako će neki štićenik reagirati jer se takvi događaji mogu zbiti iz običnih, mirnih razgovora. Štićenici znaju odjednom planuti, upozorio je na sudu dodajući kako je taj isti štićenik kasnije završio u zatvoru zbog nepoštivanja discipline i drugih djela, poput zapaljenja automobila.

Sud je utvrdio kako tužitelj prilikom svog rada nije postupio protivno pravilima struke, niti na bilo koji način uzrokovao događaj, te je, osim isplate odštete, Domu naložio da mu pokrije i sudske troškove u iznosu od 12.750 kuna.