Zovkić: Aladrović najavio zapošljavanje 200 ljudi, ali njih na tržištu nema

Mato Zovkić, potpredsjednik Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, gostovao je u Newsroomu te je govorio o akcijskom planu kojeg je danas predstavio ministar Josip Aladrović.

“Akcijski plan, prije svega shvaćamo kao dobru volju i interes da se stvari mijenjaju i pokrenu. Plan sadržajno za nas na terenu ne znači puno. Aladrović je deseti ili jedanaesti ministar u mojih skoro 30 godina rada. Mi smo u tim godinama radili u različitim organizacijskim oblicima, ali nikada onako kako smo trebali”, rekao je.

Na pitanje je li moguće da i ovaj akcijski plan rezultira time da se samo promijene pečati, kaže:

“Ne budemo li pažljivi sigurno da postoji, to je povijest koja nas je naučila. Naučeni smo da se to obično tako završi, a onda se nakon par godina pitamo zašto je to tako”.

Najmanje 40% vremena rade poslove koji nisu stručni

Na pitanje koliko je takvih poslova koje zapravo oni u centrima za socijalnu skrb ne bu trebali raditi, a rade, kaže:

“Možda bi u postotku mogao reći najmanje 40% s tim da u zadnje vrijeme govorimo i o pravima iz socijalne skrbi koja ne zahtijevaju zapravo nikakav stručan rad, dakle ispunjava li netko uvjete ili ne. Ja sam završio upravnu školu, s 3 godine škole sam bio administrator, s 4 upravni referent, ja danas dobijem nalaz stručnog tima vještačenja radi odobravanja nekog od prava na koji se naslanja doplatak ili invalidnina i moj posao je prepisati u aplikaciju nalaz i mišljenje”.

Komentirao je osnivanje obiteljskih odjela na sudovima.

“Zvuči dobro, mi pozdravljamo specijalizaciju obiteljskih odjela, specijalizaciju sudaca i osnivanje obiteljskih odjela na sudovima. Mi tu jesmo imali problem. Ne znam jesu li suci pretrpani, ali imali smo problem. Mi kada nešto odradimo dugo se čeka na odredbu suda. Nešto drugačije je kada pričao o centrima. U javnosti se u zadnje vrijeme počelo pričati kako je pravo djeteta iznad prava roditelja što mijenja svjetonazor, mi smo dosad radili prvenstveno s roditeljima.

Dosta često 2 ili 3, godine potraje dok se utvrdi što je siromaštvo, što je nebriga roditelja… Sudovi nemaju takvu problematiku, mi smo tijelo kojem bi sud trebao vjerovati u centrima rade stručni timovi i duboko vjerujem da smo slobodni donositi odluke kako treba”, kaže.

“Ministar mora paziti da ne upadne u zamke”

Istaknuo je i da neujednačenost zaista postoji, ali da ministarstvo tu djeluje kao drugostupanjsko tijelo. Rekao je i kako je do neujednačenosti došlo zbog smjene vlasti jer se svaki puta nešto mijenjalo.

“Mora paziti da ne upadne u iste zamke kao ministri prije njega da opet nemamo rješenja, a imamo problem kakav smo i imali”, kaže za ministra i dodaje kako ustavaranje akcijskog plana i reformi treba uključiti sve aktere.

“Ja razumijem ministra i on se postavlja ministarski i mora braniti sustav, ali mislim da će imati vremena promišljati. Mi javnosti šaljemo poruku da se ne zna što je, a što nije. Dvije komore su radile stručni nadzor i za vjerovati je da su one provele duže vrijeme i kvalitetniji nadzor. Imamo ljudi koji su nemarni, ne znaju, koji su neosjetljivi i šalje se poruka da nismo kompetentni, a to nije istina”.

O slučaju djevojčice iz Nove Gradiške i njezinom vraćaju u biološku obitelj kaže kako je tu odluku trebao donijeti stručni tim.