Predsjednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi komentirao akcijski plan ministra Aladrovića: ‘Mislim da nema 200 ljudi koje možemo zaposliti‘

Mato Zovkić, podpredsjednik Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, gostovao je u Newsroomu N1 gdje je govorio o akcijskom planu kojeg je u ponedjeljak predstavljao ministar Aladrović. 

– Akcijski plan, prije svega shvaćamo kao dobru volju i interes da se stvari mijenjaju i pokrenu. Plan sadržajno za nas na terenu ne znači puno. Aladrović je deseti ili jedanaesti ministar u mojih skoro 30 godina rada. Mi smo u tim godinama radili u različitim organizacijskim oblicima, ali nikada onako kako smo trebali- rekao je Zovkić.

– Ne budemo li pažljivi sigurno da postoji, to je povijest koja nas je naučila. Naučeni smo da se to obično tako završi, a onda se nakon par godina pitamo zašto je to tako- ustanovio je na pitanje je li moguće da i ovaj akcijski plan rezultira samo promjenom pečata. 

Komentirao je i navode ministra koji je rekao kako planiraju zaposliti 200 ljudi:

– Pa 200 , koliko je meni poznato nema, ali nekih 150, kada bi sustav usisao sve što je na tržištu rada, bi se možda našlo. Ovo bi imalo podlogu kada bi se kombiniralo s alokacijom poslova. Neki poslovi trebaju ići iz centara, oni koje ne možemo nazvati stručnima, a našli su se u centrima, na primjer socijalna anketa koja se radi za ljude koji odlaze na odsluženje kazne zatvora, a rade se za sustav pravosuđa. Mi radimo tu anketu- kaže.

Upitan je koliko je takvih poslova koje zapravo oni u centrima za socijalnu skrb ne bu trebali raditi, a rade.

– Možda bi u postotku mogao reći najmanje 40% s tim da u zadnje vrijeme govorimo i o pravima iz socijalne skrbi koja ne zahtijevaju zapravo nikakav stručan rad, dakle ispunjava li netko uvjete ili ne. Ja sam završio upravnu školu, s 3 godine škole sam bio administrator, s 4 upravni referent, ja danas dobijem nalaz stručnog tima vještačenja radi odobravanja nekog od prava na koji se naslanja doplatak ili invalidnina i moj posao je prepisati u aplikaciju nalaz i mišljenje- kaže. 

Komentirao je osnivanje obiteljskih odjela na sudovima.

– Zvuči dobro, mi pozdravljamo specijalizaciju obiteljskih odjela, specijalizaciju sudaca i osnivanje obiteljskih odjela na sudovima. Mi tu jesmo imali problem. Ne znam jesu li suci pretrpani, ali imali smo problem. Mi kada nešto odradimo dugo se čeka na odredbu suda. Nešto drugačije je kada pričao o centrima. U javnosti se u zadnje vrijeme počelo pričati kako je pravo djeteta iznad prava roditelja što mijenja svjetonazor, mi smo dosad radili prvenstveno s roditeljima.

Dosta često 2 ili 3, godine potraje dok se utvrdi što je siromaštvo, što je nebriga roditelja… Sudovi nemaju takvu problematiku, mi smo tijelo kojem bi sud trebao vjerovati u centrima rade stručni timovi i duboko vjerujem da smo slobodni donositi odluke kako treba- tvrdi.

Istaknuo je i da neujednačenost zaista postoji, ali da ministarstvo tu djeluje kao drugostupanjsko tijelo. Rekao je za N1 i kako je do neujednačenosti došlo zbog smjene vlasti jer se svaki puta nešto mijenjalo.