“Nisu nas čuli kad smo govorili i upozoravali, sada im odgovaramo na isti način, ŠUTNJOM, što je odgovor na zanemarivanje i ignoriranje sustava”

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske u podne je organizirao prosvjed pod nazivom “Čujete li našu šutnju?”, kojem su se priključili svi zaposlenici u sustavu socijalne skrbi, pa tako i Centar za socijalnu skrb Krapina, zajedno sa svojim podružnicama Obiteljski centar i Pregrada.

– Okupili smo se ispred naših ustanova i u tišini održali polusatni prosvjed kao odgovor nadležnim institucijama za dugogodišnje ignoriranje problema u sustavu, naravno, uz primjenu epidemioloških mjera. Cilj nam je bio ovim okupljanjem izraziti nezadovoljstvo stanjem i uvjetima rada u sustavu. Nisu nas čuli kad smo govorili i upozoravali, sada im odgovaramo na isti način, ŠUTNJOM, što je odgovor na zanemarivanje i ignoriranje sustava – kažu iz CZSS-a Krapina.
Iz Sindikata su pak uputili priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

– Nakon učestalih napada i prijetnji radnicima u sustavu socijalne skrbi, izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi. Pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i poziva na linč socijalnih radnika, polučio je ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu, a napadi i prijetnje postali su naša svakodnevica. Gotovo je nemoguće u našem humanom sustavu raditi ovaj izuzetno težak, kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada. Takvo ponašanje korisnika, a i šire javnosti, sasvim sigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kvaliteti pružanja socijalnih usluga. Godinama upozoravamo nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme potkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustava, problem nametnutog skrbništva itd. Niti jedan ministar nije našao za shodno upustiti se u rješavanje navedenih problema i svaka najava reforme sustava ima deklaratorni karakter bez stvarnih rezultata. Iskreno vjerujemo da bi promjene koje tražimo doprinijele smanjenju tragičnih događaja u našem sustavu – poručili su iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.
Podsjetimo, svje je kulminiralo nakon tragične smrti djevojčice Nikoll koja je bila žrtva nasilja od strane svojih roditelja. Taj je slučaj u javnosti, a posebice na društvenim mrežama, izazvao burne reakcije na rad socijalnih radnika, koji su bili izloženi vrijeđanju i omalovažavanju.