“Za sada šutimo, ali možemo i mnogo glasnije!”, poručili socijalni radnici

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi organizirao je polusatni prosvjed zaposlenika “Čujete li našu šutnju?”, u tišini ispred svojih ustanova diljem Hrvatske, kako bi upozorili na brojne probleme u sustavu, poput potkapacitiranosti i loših radnih uvjeta.

“Za sada još uvijek šutimo, ali ako nas nadređeni ne shvate ozbiljno, postat ćemo mnogo glasniji”, poruka je odaslana danas u Rijeci od strane članova sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi.

“Još jednom, nakon što ih upozoravamo dugih tridesetak godina, želimo poručiti nadređenima da sustav socijalne skrbi zahtjeva hitno poboljšanje. Zaposlenici centra doživljavaju kontinuirani stres, vrijeđanja, a nerijetko i fizičke napade, pogotovo žene zaposlene u sustavu, i želimo promjene”, rekao je socijalni radnik Livio Dolgoš.

Dodao je kako u riječkom Centru za socijalnu skrb nedostaje pedesetak ljudi, nemaju dovoljno automobila za odlaske na teren, preopterećeni su prevelikim brojem štićenika po socijalnom radniku, kao i administracijom. “Sve to zahtijeva reforme kako bismo mogli raditi svoj posao i brinuti o ljudima”, rekao je Dolgoš.

U sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj nedostaje 1700 stručnih radnika, istaknula je danas sindikalna povjerenica i članica Središnjeg odbora Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Božena Horvat Alajbegović, i naglasila socijalni radnici nemaju ni prikladne uvjete za rad sa štićenicima.

Ukoliko zahtjevi ne budu usvojeni, otvorena je i mogućnost štrajka, poručila je Horvat Alajbegović.