Tihi prosvjed socijalnih radnika u Koprivnici

Točno u podne ispred Centra za socijalnu skrb u Koprivnici održan je prosvjed “Čujete li našu tišinu”.

Tako su se i koprivnički socijalni radnici priključili kolegama diljem Hrvatske u tihom prosvjedu protiv nadležnih institucija, točnije Ministarstva rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike koje ignorira goruće probleme u sustavu i nespremnost da se on uredi na dobrobit radnika i korisnika.

Iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, koji je organizator ovog prosvjeda, poručuju da su razlozi za ovakav tihi aktivizam između ostalog i učestali napadi i prijetnje radnicima u sustavu socijalne skrbi, odnosno pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i pozivanja na linč socijalnih radnika, što je polučilo ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu.

– Gotovo je nemoguće u našem humanom sustavu raditi ovaj izuzetno težak, kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada. Takvo ponašanje korisnika, a i šire javnosti sasvim sigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kvaliteti pružanja socijalnih usluga. Godinama upozoravamo nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme potkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustavom, problem nametnutog skrbništva i slično – zaključuju u sindikatu.