Tihi prosvjed socijalnih radnika: Treba nam podrška u radu, a ne govor mržnje

Reporterka N1 TIna Kosor Giljević posjetila je Centar za odgoj i obrazovanje Lug u Lugu Samoborskom gdje je u tijeku tih prosvjed socijalnih radnika pod motom “Čujete li našu šutnju”.

“Htjeli smo se okupiti kako bismo dali podršku kompletnom sustavu socijalne skrbi. Svaki govor mržnje koji je usmjeren prema nama i našem poslu je jedna vrsta omalovažavanja nas kao djelatnika”, rekla je Mirela Pačak Sahadžić, zamjenica povjerenika Sindikata.

Upitana na čemu bi trebalo poraditi kako bi se poboljšala situacija u sustavu, kaže: “Sustav treba usmjeriti na način da su ljudi svjesni da radimo s najtežom populacijom, da smo izloženi stresu i da nam treba pomoć i podrška u radu, a ne govor mržnje”.

Pačak Sahadžić kaže kako je ružni komentari o socijalnim radnicima osobno vrijeđaju kao osobu koja je svoju struku usmjerila radu s najtežom populacijom.

Defektologinja i voditeljica škole Vesna Hribar Skukan pak kaže da je tragičan događaj u Novoj Gradiški potresao sve, pa i socijalne radnike.

“Sustav socijalne skrbi vapi godinama za izmjenama. Postoji veliki nedostatak ljudstva. Mi imamo više stotina korisnika na jednog socijalnog radnika, a trebalo bi ih biti 50”, rekla je Hribar Skukan.

Reforma sustava godinama se obećaje, tvrdi.

“Nikakve promjene nisu vidljive dok se ne dogodi tragedija. Ne znam kako se moće posvetiti pažnja kakva je potrebna sustavu socijalne skrbi u takvom megaministarstvu. Zar je zaista ovo samo krivnja socijalnog radnika? Tu onda kreće love na vještice sa svih strana. To je apel da se nama pomogne, u svim ustanovama”, pojasnila je Hribar Skukan.