Prosvjed socijalnih radnika: ‘Nisu nas čuli kad smo govorili, sad im odgovaramo – šutnjom’

Poziv na prosvjed “Čujete li našu šutnju?” organiziraju kao odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, pozvao je sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi da u 12 sati održe ispred svojih ustanova polusatni prosvjed u tišini.

Poziv na prosvjed “Čujete li našu šutnju?” organiziraju kao odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika.

– Nakon učestalih napada i prijetnji radnicima u sustavu socijalne skrbi izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi. Pravodobni izostanak reakcije odgovornih na govor mržnje i poziva na linč socijalnih radnikapolučio je ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu, a napadi i prijetnje postali su naša svakodnevica – istaknuli su iz Sindikata u priopćenju.

Gotovo je nemoguće, naglasili su, u našem humanom sustavu raditi taj izuzetno težak, kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada.

Podsjetili su i kako godinama upozoravaju nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme potkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustavom, problem nametnutog skrbništva itd.

– Niti jedan ministar nije našao shodnim upustiti se u rješavanje navedenih problema i svaka najava reforme sustava ima deklaratorni karakter bez stvarnih rezultata – ustvrdili su iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske te pozvali zaposlenike u sustavu socijalne skrbi na polusatni prosvjed u tišini, u srijedu u 12 sati, ispred svojih ustanova.

Poručili su kako iskreno vjeruju da bi promjene koje traže doprinijele smanjenu tragičnih događaju u sustavu socijalne skrbi.

– Nisu nas čuli kad smo govorili i upozoravali, sada im odgovaramo na isti način – šutnjom, kao odgovor na zanemarivanje i ignoriranje sustava – istaknuli su u priopćenju Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.