Aladrović: Nalaz Komore socijalnih radnika traje predugo, inzistirao sam da požure

MINISTAR rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je danas da nalaz Komore socijalnih radnika oko tragične smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške očekuju do kraja ovog tjedna, složivši se s opaskom da on traje predugo.

Taj bi nalaz trebao pokazati je li bilo propusta u postupanju Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški u slučaju dvoipolgodišnjakinje koju je majka pretukla na smrt. Naime, dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj, a nedugo nakon toga uslijedila je tragedija.

Aladrović je novinarima prije užeg kabineta Vlade rekao da je nalaz napravljen, čeka odobrenje povjerenstva od strane Komore socijalnih radnika te će ga njegovo ministarstvo kao naručitelj zaprimiti nakon toga.

Prema neformalnim informacijama očekuju ga, kaže, do kraja ovog tjedna, a nakon zaprimanja, uz nalaz Hrvatske psihološke komore i nalaz upravnog nadzora ministarstva poduzet će, najavio je, daljnje korake vezano za slučaj iz Nove Gradiške.

Ministar se pritom složio s novinarskom opaskom da nalaz Komore socijalnih radnika traje predugo i da je mogao završiti ranije.

“Mi smo prvi radni dan ujutro imali sastanak s komorama i inzistirao sam da nalaz dobijemo brže. Slažem se da traje predugo i da je mogao završiti ranije. Imali smo i covid, kojim je bila zaražena djelatnica nad kojom se nadzor činio i očekujemo ga krajem tjedna”, naveo je Aladrović.

Istaknuo je da su u proteklih dvadesetak dana intenzivno razgovarali sa svim dionicima u sustavu socijalne skrbi te je poručio da je sustav kao takav spreman za reformski zahvat.

“U slijedećih nekoliko dana predstavit ćemo akcijski plan”

Najavio je da pripremaju akcijski plan koji će prezentirati “u slijedećih nekoliko dana”, a obuhvatiti će “širok zahvat u sustav socijalne skrbi”.

No, dodao je Aladrović, određeni izazovi  su se prikupljali u sustavu i to kroz dug period te će stoga i za reformu trebati dug period i kvalitetan pristup svih sudionika.

Ocijenio je da je najavljeni akcijski plan sveobuhvatan, detaljan i opsežan te rekao da ne žele da ijedna skupina korisnika ili djelatnika bude zanemarena.

“Želimo napraviti kvalitetan i provediv dokument. Ne želimo još jedan dokument koji će biti sam sebi svrha nego dokument po kojem ćemo mi postupati, a čije ćemo rezultate morati moći vidjeti nakon nekog vremena”, poručio je ministar.

Cilj im je, kaže, gledati perspektivu korisnika, a njime planiraju riješiti i velik nedostatak radnika i preopterećenost postojećih djelatnika.

Napravljena je analiza o nedostajućem kadru u sva 83 centra za socijalnu skrb u Hrvatskoj, a Aladrović je najavio da će brzo krenuti s popunjavanjem tog kadra u sve centre.

Dodao je i da će se akcijskim planom ubrzati i proces posvajanja i proces udomljavanja.

Na upit tko radi akcijski plan rekao je da je ključni dionik Ministarstvo. “Ono vodi cijelu proceduru. U našem ministarstvu kolegice su pravne, pedagoške struke, struke socijalnih radnika”, pojasnio je dodavši da nisu naišli na velika mimoilaženja.

“Ono što dobijemo kao povratnu informaciju o problemima, većina njih će biti dio rješenja u Akcijskom planu i siguran sam da će svi biti zadovoljni”, ustvrdio je.

“Očekujemo kvalitetnu suradnju s predstavnicima iz sustava socijalne skrbi”

Aladrović se osvrnuo i na današnji polusatni prosvjed djelatnika socijalne skrbi “Čujete li našu šutnju?”, poručivši da je to pravo radnika i da ga ne želi osporiti.

“No, ono što očekujemo je i dalje kvalitetna suradnja s predstavnicima iz cijelog sustava socijalne skrbi”, kazao je. Izrazio je uvjerenje da, između ostalog, zajedničkim radom i kvalitetnim akcijskim planom i njegovom provedbom – mogu promijeniti sustav da postane kvalitetan i da korisnici budu zadovoljni.

Naglasio je pritom značaj svih djelatnika u tom sustavu “bez obzira na to što se pojavljuju svakakve konotacije”. “Svi daju maksimalan doprinos, ali mi kao Ministarstvo moramo omogućiti da zaposlenici imaju bolje radne uvjete i da mogu dati još više, a da korisnici budu zadovoljni našom uslugom”, rekao je.

Ministar Aladrović odgovorio je i na optužbe da je HDZ u Zagrebu isprepleten sa strankom Milana Bandića te da ju zovu ”HDZ 365”, a komentirao  je i zapošljavanje njegove supruge na mjesto voditeljice Bazena Utrina.

“Moja supruga je zaposlena putem javnog natječaja 2016., kad ja nisam bio ministar u vladi i aktivan političar”, rekao je Aladrović dodavši da to apsolutno ne može biti u doticaju s HDZ-om. 

Dotaknuo se i mjera za očuvanje radnih mjesta, dodavši da od ekonomskih mjera možemo zadržati ovo što trenutno imamo. “Dolazi ljeto i morat ćemo redefinirati sve što ćemo činiti u tom pogledu u budućnosti”, istaknuo je.