‘Nismo ubojice!‘: socijalni radnici u čitavoj Hrvatskoj sutra prosvjeduju šutnjom, u pripremi je i štrajk

“Napadi i prijetnje postali su naša svakodnevica, radi se u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada. Sve smo više izloženi govoru mržnje i pozivima na linč, poručuje nam se da smo ubojice.

Vlasti nisu čule naše molbe i vapaje za unaprjeđenjem sustava socijalne skrbi. Možda će čuti našu šutnju, ali to neće biti kraj našim aktivnostima.”

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske tim je riječima pozvao sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi da danas, točno u podne, izađu ispred svojih ustanova i prosvjeduju – šutnjom. Taj je prosvjed prvi u nizu akcija u sustavu socijalne skrbi koje u nadolazećem vremenu priprema taj sindikat, a u planu je i štrajk.

NA RUBU SNAGA

– Iscrpljeni smo, radimo na rubu snaga. Godinama upozoravamo nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme potkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, pretjerano administriranje i niz drugih problema. Niti jedan ministar nije našao za shodno uhvatiti se u koštac s tim problemima, a i kako bi kada se samo izmjenjuju kao na traci. Đakovo, Nova Gradiška, Ivanić-Grad, Kaštela, što se još mora dogoditi da se netko trgne? – pita se Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Kaže kako će zaposlenici tijekom polusatnog prosvjeda u srijedu ispred svojih ustanova u tišini, uz pokoju pisanu poruku, time poslati odgovor nadležnim institucijama na njihovo ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se on uredi na dobrobit radnika i korisnika.

Sustavu, koji posljednjih godina ne silazi s novinskih naslovnica zbog brutalnih i nemilih događaja koji su ga obilježili, u ovom trenutku nedostaje najmanje 1700 radnika – kaže Jadranka Dimić – i to oko 700 socijalnih radnika te oko tisuću defektologa, psihologa, pravnika, medicinskih sestara i drugog osoblja.

– U javnim i državnim službama još od 2014. godine, ali i ranije, na snazi je zabrana zapošljavanja koja se samo produžava. Ali, nije svaka služba ista. Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj skrbi odgovorni su za živote svojih sugrađana, ne možete u ovim resorima donositi paušalne odluke bez ikakve ozbiljne analize stanja – upozorava Dimić.

Nadalje, problematični su radni i materijalni uvjeti. Na primjer, u centrima za socijalnu skrb na jedan stručni tim (od tri člana) dolazi i po 200 obitelji.

– To je prevelika odgovornost, naši radnici rješavaju najteže životne probleme, od skrbi za djecu do palijative. Kada nemate dovoljno kadra, događaju se i nemile situacije. Tragični događaji ne samo da su mogući, nego ih je posve realno očekivati – otvoreno kaže Jadranka Dimić. U kakvim uvjetima socijalni radnici rade ilustrira s nekoliko primjera.

– Uredi su takve veličine da kada jednom radniku dođe na razgovor bračni par s djetetom, a kako biste osigurali diskreciju, dvije kolegice moraju izaći iz kancelarije. Imate centre u Zagrebu koji nemaju osiguran pristup invalidima pa socijalna radnica mora izaći van kako bi mogla razgovarati s korisnikom koji je u kolicima – prepričava Dimić.

Pretrpanost administracijom je tolika, kaže, da radnici 70 posto radnog vremena popunjavaju papire „za koje nismo svjesni čemu služe“. Nema mogućnosti napredovanja u zvanju – od oko 9000 zaposlenika u sustavu socijalne skrbi u ustanovama kojima je osnivač resorno ministarstvo, od kojih 70 posto ima VSS, samo je 20-ak mentora a savjetnik – nijedan.
Stručni radnici dodatno su opterećeni nametnutim skrbništvom, to jest svaki od njih ima u prosjeku po pet korinika (osobe o kojima inače nema tko brinuti), što donosi veliku odgovornost jer su skrbnici odgovorni za život, zdravlje i imovinu korisnika.

– Prema prijašnjem Obiteljskom zakonu, kada je stručni radnik obavljao poslove skrbnika za to je bila odgovorna njegova ustanova, a danas sam taj radnik. Tako se događaju situacije da se, ako neki korisnik dođe u situacije ovrhe, automatski blokira i račun skrbnika – prepričava J.Dimić.

A to su samo kapi u moru problema u sustavu koje odgovorni moraju početi rješavati. Alarm je odavno upaljen, a J. Dimić kaže kako su zaposlenici u socijali ovaj put odlučni u namjeri da se stvari pokrenu s mjesta. Očekuju i da ih primi resorni ministar.

– Ovo je prvi u nizu prosvjeda koji pripremamo. S akcijama, uključujući i štrajk, nećemo stati dok god ne vidimo ozbiljnu namjeru i čvrst papir koji će jamčiti da će se problemi početi rješavati – poručuje Jadranka Dimić.