U Kaštelima napadnuti socijalni radnici. Ravnatelj: Otvorena je sezona lova na nas

TRI djelatnika kaštelanskog Centra za socijalnu skrb napadnuta su u četvrtak popodne, a kako se doznaje u splitskoj policiji, lakše su ozlijeđeni prilikom obavljanja poslova na terenu.

“Zatražili su liječničku pomoć u Domu zdravlja u Kaštelima te su im konstatirane lakše ozljede”, rekla je za Hinu Sanja Nazlić iz splitske policije.

Privedene tri osobe

Dodala je da se napad dogodio oko 13:30 i da su u službene prostorije policije privedene tri osobe. Djelatnici Centra napadnuti su na adresi na kojoj su obavljali svoj posao, neslužbeno se doznaje.

Također se neslužbeno doznaje da su fizički napadnuti od strane dva muškarca i jedne žene.

“Kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih činjenica je u tijeku”, rekla je Nazlić.

“Naši djelatnici su u šoku”

“Što da vam kažem? Naši djelatnici su u šoku, isprepadani su. Nadam se da će se svi oporaviti uspješno od ove traume, ali sad je najvažnije da nitko nije teško tjelesno ozlijeđen i da nitko nije u životnoj opasnosti. Naši ljudi samo su radili svoj posao, izašli su na teren kod klijenata i doživjeli su napad”, rekao je za Večernji list Ante Bjažević, ravnatelja splitskog Centra za socijalnu skrb, u čijem sastavu djeluje i podružnica u Kaštelima.

“Otvorena je sezona lova na nas”

Bjažević je za Slobodnu Dalmaciju prepričao još jednu neugodnu situaciju koju je proživio upravo danas, a nije vezana za spomenuti napad.

“S obzirom na cijelu aktualnu situaciju u društvu i percepciju javnosti, mogu slobodno reći da je otvorena sezona lova na nas i da je svaki odlazak djelatnika na teren postao jako riskantan.

Evo, danas smo kolegica i ja imali također neugodnu situaciju i to na pješačkom prijelazu neposredno ispred zgrade Centra kada nam je, dok smo prelazili prijelaz, iz jednog sivog Mercedesa A muškarac vikao da smo ubojice i razbojnici.

Sreća da je ispred njega bio zaustavljen još jedan automobil, strah me i pomisliti što bi bilo da je on bio prvi, bi li odolio iskušenju da ne stisne gas i pregazi nas”, kaže Bjažević.

Komora socijalnih radnika osudila napad, apelirali da ih se zaštiti

Hrvatska komora socijalnih radnika najoštrije je osudila napad na djelatnike sustava socijalne skrbi.

“Hrvatska komora socijalnih radnika najoštrije osuđuje napade na radnike i djelatnike sustava socijalne skrbi. Nasilje, kako fizičko tako i govor mržnje, kao i neprimjerene izjave javnih osoba, koje ne pridonose poboljšanju kvalitete rada djelatnika sustava socijalne skrbi”, poručio je u priopćenju Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika.

Uputio je apel predsjedniku, premijeru, Vladi i resornom ministru, kao i nadležnim institucijama, “da sukladno svojim ovlastima naprave sve da zaštite radnike i stručne djelatnike u cijeloj Republici Hrvatskoj”.

Napad osudilo i resorno ministarstvo, pozvalo javnost na smirivanje tenzija

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike putem priopćenja najoštrije je osudilo današnji napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb u Kaštel Kambelovcu.

“Ponovno pozivamo sve na smirivanje tenzija u javnom prostoru i senzibilizaciju uloge i važnosti djelatnika centara za socijalnu skrb, koja je poljuljana nedavnim nemilim događajima u Novoj Gradiški.

I današnji događaj govori koliko važnu i nezamjenjivu, a ponekad i nezavidnu zadaću radnici u sustavu socijalne skrbi obavljaju u želji da zaštite najranjivije članove našega društva.

Nasilje nikad nije opravdanje stoga je naša zadaća da zaštitimo najizloženije i kaznimo počinitelje”, priopćeno je.