U Ivanić-Gradu napadnuti socijalni radnici

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je uoči sjednice vlade kako je jutros bio napad u Centru za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu.

“Korisnik je napao socijalne radnike, zaštitarka ga je spriječila”, rekao je ministar.

Policija je Indexu potvrdila da se napad dogodio oko 10 sati. Muškarac je razbijao inventar u Centru.

“Ovakvo ponašanje upućuje na to da imamo visoke društvene tenzije u sustavu socijalne skrbi”, kazao je Aladrović.

“Molim vas da se pokušamo svi suzdržati od neprimjerenih komentara ili djelovanja”, dodao je. 

Ministar kaže kako će imati niz sastanaka vezanih za sustav socijalne skrbi kao i proteklih dana.

“Želim poručiti, da bismo reorganizirali sustav i učinili bi ga boljim, svi moramo aktivno sudjelovati u tome. Želim zaštititi fokus korisnika, korisnike općenito, ali i svi moramo stati iza svih radnika koji vrijedno rade u sustavu socijalne skrbi. Nažalost, izolirane tragedije ne mogu biti povod za napad na socijalne radnike”, kazao je.

Na pitanje što je izazvalo muškarca da napadne socijalne radnike, rekao je:

“Prema onome što znamo, izdvajanje djece iz obitelji je bio okidač”.

Tvrdi kako je slučaj u Novoj Gradiški bio okidač za napad.

“Fizički nasrtaji nisu nešto što možemo prihvatiti. Idući tjedan će nadzor biti isporučen ministarstvu i tad ćemo znati što se sa stručne strane dogodilo u slučaju Nove Gradiške”, rekao je Aladrović.

Ravnateljica Centra: Nadam se da se neće ponoviti ono što se dogodilo u Đakovu

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad Martina Cuvaj ispričala je za Dnevnik.hr što se točno dogodilo.

“Danas u jutarnjim satima je bila izrečena žurna mjera izdvajanja dvoje djece iz jedne obitelji. Nakon izvršenja mjere, majka je s djecom bila tu u Centru, napustila je prostorije Centra pa su ih napustili i policajci koji su tamo bili preventivno pozvani”, opisala je.

“U prostorije Centra je navalio i fizički nasrnuo otac djece koji je zaustavljen pribranošću zaštitarke. Ona ga je sprječavala ući. Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede”, dodaje Cuvaj.

“Kolegice su bile zaključane po prostorijama, mi smo mali centrar. Reakcije policije je bila vrlo brza, minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Mi smo svi u šoku, potreseni, unezvijereni i svjesni smo da je ovo danas posljedica poruka koje su poslane u javnost, a u kojima se socijalne radnice karakterizira kao otimače djece i ubojice”, rekla je Cuvaj.

“Ovo je nešto što smo mi očekivali na neki način. Ja se samo nadam da se neće ponoviti ono što se dogodilo u Đakovu, a danas se moglo ponoviti. Mi smo navikli na ljute i nesretne stranke jer ova služba – njezina svrha je da radi s takvim ljudima. No, porukama koje se šalju, nama se crta meta na leđima. Ovo je izravna posljedica toga što se dogodilo”, zaključila je Cuvaj.

Reorganizacija ministarstva

Ministar Aladorvić osvrnuo se na prozviku predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je poručio da nije trebalo spajati ministarstva.

“Što se toga tiče, svatko može imati različite stavove. Neću dovoditi u pitanje funkcioniranje vlade na ovaj način. 15 od 27 zemalja u EU ima spojena ovakva ministarstva, nismo izuzetak. Ne mogu se složiti da reorganizacija ministarstva može imati direktnu uzročno-posljedičnu vezu sa slučajem u Novoj Gradišci”, rekao je.

“Domovi nisu pretrpani”

Ministar Aladrović rekao je da nije istina da su domovi pretrpani i da će ovih dana javno objaviti podatke o kapacitetima.