Ravnateljica Centra o smrti bebe u Osijeku: Majka je direktno ugrozila njezin život

BEBA, stara ni dva mjeseca, preminula je u nedjelju u domu Klasje u Osijeku. Osječka policija potvrdila je tu informaciju.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović kazala je na presici da su složili događanja kronološkim redom, prenosi Dnevnik.hr.

“3. ožujka 2021. CZSS zaprimio je obavijest Zavoda za neonatologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Osijek o nedonoščetu koje je rođeno nakon komplicirane trudnoće zbog dijabetesa majke”, rekla je.

“Majka je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana u akutnom pogoršanju. Konzultirani su psihijatar i socijalni radnik zbog nesuradnje majke tijekom trudnoće. Procijenjeno je da je majka tijekom trudnoće direktno ugrozila život i zdravlje svojeg djeteta. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije”, rekla je Kaurinović.

“Prisutno je bilo i oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično s višestrukim dijagnozama”, dodala je Kaurinović.

Općinski sud je donio rješenje o premještanju djeteta u Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje.

Istraga i oko ostale djece

“Vezano za ostalu djecu u obitelji, jedno je upućeno na promatranje. Za dvoje djece je upućen zahtjev za dnevnim boravkom u centru Klasje”, rekla je Kaurinović.

Navodi da je CZSS kontaktirala osječka bolnica zbog visokorizične trudnoće i djeteta.

“Kontaktirali su nas zbog majke, njezina stanja i visokorizične trudnoće. Kada su stručnjaci procijenili stanje djeteta, mi smo morali reagirati i odlučiti hoće li dijete biti otpušteno roditeljima ili na neki drugi smještaj. Mi smo procijenili da je za dijete sigurniji smještaj u ustanovi”, rekla je Kaurinović.

“Nije bilo velikog otpora roditelja, koliko znam. Oni su dijete mogli posjećivati u Klasju. Nije bilo situacija, kako to nekad zna biti, da smo morali zvati policiju”, rekla je Kaurinović.

Dodaje da stoji iza stručne procjene stručnog tima i odluke da se beba smjesti u ustanovu.

“Majka nije surađivala”

Na upit novinara koliko je sigurna da je odluka o oduzimanje djeteta bila prava, s obzirom na to da roditelji tvrde kako nije bilo za tim potrebe, navodi da je i dalje činjenica da majka nije surađivala tijekom trudnoće.

“Mjera je bila privremenog karaktera. Sud je donio odluku o 30 dana. Njezino produljenje bi ovisilo o razvoju djeteta”, rekla je Kaurinović.

Na pitanje novinara je li istina da je majka preminule bebe bila odgovorna u pažnji oko svojeg zdravlja, Kaurinović je rekla: “To nije istina.”

Ponavlja da stoji iza odluke stručnog tima centra, i da je majka bila u sustavu cijelo vrijeme, godinama.

“Obitelj je u dugogodišnjem tretmanu i dugogodišnjem praćenju”, istaknula je Kaurinović.

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici – Klasje, Miranda Glavaš-Kul kazala je kako je dvomjesečna beba preminula u nedjelju ujutro.

“Radnica je uočila da dijete ne reagira na podražaje. Djelatnice su nastavile s reanimacijom, no nisu ga uspjele spasiti”, rekla je Glavaš-Kul.

Beba je više puta bila u bolnici

Navodi da je beba u četiri navrata vožena u bolnicu. “Na sve zdravstvene preglede bili su pozvani i roditelji. Prisustvovali su jednom od četiri pregleda, za ostale su se ispričali”, dodala je Glavaš-Kul.

Navodi da informaciju o uzroku smrti djeteta ima iz medija.

“Po pravilima struke popunjavaju se određeni obrasci. Prema dostupnim informacijama, dijete nije imalo temperaturu. Temperatura se mjeri ujutro i navečer. Respiratornih smetnji nije imalo”, rekla je.

“Dvije su stručne osobe bile tamo tijekom jutra, dvije popodne i jedna u noći. Odgovorno tvrdim da i na najmanju situaciju reagiramo i zovemo nadležnog pedijatra, uvijek. Posebno ne bismo zanemarili ovako visokorizično dijete, uredno je hranjeno. Ništa nije ukazivalo na ovu situaciju”, objasnila je Glavaš-Kul.

“Dijete je bilo pod terapijom koju je svakodnevno dobivalo. Trebalo je početi s vježbanjem jer je neurorizično, jedna od kolegica je završila kratku edukaciju kako bi krenulo s tim”, rekla je Glavaš-Kul.

Za upalu pluća navodi da je dijete rođeno dva mjeseca ranije pa je pitanje koliko su pluća razvijena.

“Nisam stručna, ali pitanje je koliko je dijete uspjelo razviti reakciju na bolest, pitanje je i bi li dobilo temperaturu. Sve smo iščitavali i gledali, uvijek se provjeravaju detalji. Odgovoran čovjek kad ima vlastito dijete reagira odmah, kad imate tuđe – reagirate triput”, rekla je Glavaš-Kul.

Navodi da je djelatnica Centra Klasje koja je pronašla dijete bez reakcije medicinska sestra s trideset godina radnog staža.

“Njoj nije dijete s ljuljačke palo do sada, ona je u šoku”, dodala je.

“Posebice je bilo teško kad su se djeca počela buditi. Idu prema darovima, mašu policajcima, a mi smo svi izvan sebe zbog onoga što se dogodilo”, rekla je Glavaš-Kul.

Centar za socijalnu skrb iz Osijeka u veljači je dijete oduzelo roditeljima i predalo ga na skrb u dom. Dijete je rođeno prerano, a nakon što je mjesec dana bilo u osječkoj bolnici, prebačeno je u dom.

Majka je navodno imala dijabetes, a Centar je odlučio da se dijete izdvoji jer majka navodno nije uredno vodila terapiju, a izašla je iz bolnice na vlastitu odgovornost što roditelji objašnjavaju brigom o još šestero djece koje imaju.

Obdukcija djeteta napravljena je u utorak u poslijepodnevnim satima, a rezultati ukazuju na sumnju da je dijete umrlo od upale pluća.