OBILAZAK USTANOVA SOCIJALNE SKRBI NA POTRESOM ZAHVAĆENOM PODRUČJU

Dana 14. siječnja, 2021. predstavnici Sindikata socijalne skrbi predsjednica Jadranka Dimić i član Središnjeg odbora Vlado Grujić obišli su domove socijalne skrbi, prvenstveno kako bi zaposlenicima pružili podršku i dali im do znanja da nisu sami te da će Sindikat i svi njegovi članovi pomoći koliko su u mogućnosti. Na licu mjesta uvjerili su se o razmjerima štete u ustanovama i kako ta novonastala situacije utiče na zaposlenike i njihova radna mjesta.

Prva ustanova koju su obišli bio je Dom za starije Petrinja gdje ih je dočekao povjerenik sindikalne podružnice gosp. Stevo Telar. Dom Petrinja je toliko stradao da su svi korisnici izmješteni u druge domove i ustanove diljem Hrvatske. U domu trenutno „radi“ pet, šest zaposlenika tehničke službe koji ustvari čuvaju dom, a i njihove kuće su uništene. Dio osoblja, njegovateljice i medicinske sestre, preraspoređene su, prvenstveno u Terme Topusko jer je tamo izmješten najveći broj korisnika. Dio zaposlenika ne dolazi na posao jer nemaju gdje doći i to Sindikat vidi kao problem koji će se javiti kroz neko vrijeme. Prvenstveno će se to odraziti na zaposlenike koji imaju ugovore o radu na određeno vrijeme. Iako su im domovi stradali u potresu, iako im je budućnost nesigurna, ljudi se ne predaju i nisu klonuli duhom. Posjeta središnjice Sindikata ih je iskreno razveselila, a predsjednica im je obećala svu moguću pomoć.

Nakon Petrinje posjetili su Dom za starije i nemoćne Sisak. Domaćin u Sisku bio je sindikalni povjerenik gosp. Davor Kostrić. Ova ustanova nije pretrpila tako velike štete kao dom u Petrinji, međutim i ovdje su pojedini odjeli neupotrebljivi za boravak korisnika. Dom je iz europskih sredstava napravio odjel za korisnike sa alzheimerovom bolesti koji je trebao biti useljen početkom ove godine, međutim uništen je u potresu. Zaposlenici ovog doma redovito dolaze na posao i tu neće biti problem radnih mjesta kao u Petrinji. Zaposlenici doma su sa šireg sisačkog područja i domovi su im stradali u potresu međutim i oni se dobro nose sa stresom i situacijom u kojoj su se našli. Posebno treba pohvaliti gosp. Kostrića i djelatnice iz kuhinje koji su nakon potresa korisnicima napravili pravi novogodišnji ručak i večeru.

Razmjere štete na ustanovama možete pogledati u galerijama u prilogu.

U razgovoru sa povjerenicima i članovima Sindikata iz ovih ustanova i na njihov prijedlog Sindikat će svim članovima sa stradalih područja pomoći jednakim financijskim iznosom.

Na današnji dan stanje na računu za pomoć stradalima je 104.923,38 kn.

Pozivamo Vas još jednom da, ukoliko niste, uplatite u skladu sa svojim mogućnostima na IBAN Sindikata:

HR95 2340 0091 5109 2988 3

Model: HR00 100

Svrha uplate: Pomoć stradalima od potresa.

Dom za starije i nemoćne osobe Sisak
Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja