Sindikati javnih službi odbili Vladine prijedloge

Sindikati zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju odbili su u srijedu prijedlog Vlade da se odgodi planirano povećanje osnovice plaća i da se ne isplate božićnice, smatrajući to neprimjerenim u ovom trenutku.

Predstavnici pregovaračkog odbora Vlade i sindikata javnih i državnih službi sastali su se danas kako bi razgovarali o sklapanju dodataka Kolektivnim ugovorima.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama je izašao pred novinare i rekao kako je održan prvi sastanak pregovaračkih odbora.

– Vlada je ponudila protokol, sindikati su odbili u ovom trenutku jer i do sada smo pregovarali bez protokola tako da se ne opterećujemo s administrativnim pitanjima koja su bespredmetna. Drugo, Vlada je predložila da sindikati razmotre odgodu povećanja osnovice koja je dogovorena za 1. siječnja 2021., godine i da se raspravlja o visini božićnice kao jednog od materijalnih prava. Svi sindikati su složni u tome odgode povećanja osnovice ne prihvaćamo jer smo u poznatim uvjetima kad su bile projekcije proračuna puno lošije nego sada prihvatili odgodu povećanja osnovice za 1. siječnja 2021, rekao je Mihalinec.

Mihalinec je istaknuo kako se smatra da nema nikakvih ekonomskih i gospodarskih osnova da bi sindikati na to pristali.

– Božićnica će se sigurno potrošiti u Hrvatskoj i vrlo brzo će se vratiti ogroman novac u proračun, nismo spremni razgovarati da uopće nema božićnice. Božićnica od 1500 kuna je opravdani iznos koji će pomoći pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, rekao je Mihalinec.  

Mihalinec se dotaknuo i situacije u obrazovnom sustavu te rekao kako su ljudi preopterećeni u sustavu obrazovanja.

– Radi se redovna nastava po A modelu. Ide se raditi po B modelu koji je vrlo nedefiniran i često prevelika opterećenja za nastavnike ili po C modelu na koji prelaze neke škole.Mješoviti model je najteži za nastavnike jer to sve ovisi o interpretaciji ravnatelja što to znači rad s učenicima koji su kod kuće u samoizolaciji ili su oboljeli od koronavirusa, rekao je Mihalinec.

Branimir Mihalinec je rekao kako modelu C – online treba pristupati selektivno, čak ne po cijeloj županiji, nego po gradovima.

– Nije jednako u Gradu Zagrebu i Varaždinu. Nastava u školi je najkvalitetnija za učenike, ali i za održavanje mentalnog zdravlja cijele nacije, rekao je Mihalinec.

Novinarima su se obratili i predstavnici sindikata zdravstva i socijalne skrbi te rekli kako prijedlog Vlade o odgodi planirane povišice osnovice i ne isplati božićnica smatraju neprihvatljivim.

– U ovim okolnostima s nikad gorom epidemiološkom situacijom, treba razmišljati što dati više, kako ljudima zahvaliti za ono što rade. Nikad više nisu radili, nego rade sada. Situacija je gora nego što je bila u proljeće i bojim se da će biti još gora. U takvoj situaciji predlagati odgode ili što je već bilo planirano, neisplatiti božićnicu. O tome ne možemo razgovarati ozbiljno, istaknula je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLK) Renata Čulinović-Čaić.

Predsjednica Glavnog Vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak također smatra Vladinu ponudu neprihvatljivom.

– U ime medicinskih sestara mi smo tražili stimulaciju, dodatno nagrađivanje, ovo nam je neprihvatljivo i mislimo da nije dobra ponuda. O tome se prekasno razgovara, kazala je Prašnjak.

I predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak upozorava da su radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi najviše izloženi.

– Ovakav stav Vlade nema smisla, naši radnici to neće prihvatiti. Vlada bi trebala konačno shvatiti što je prioritet, naglasio je Topolnjak.

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić također je izvijestila da njezin sindikat odbio Vladinu ponudu.
I socijalna skrb je pred kolapsom

– Svjesni smo da je zdravstvo pred kolapsom, ali predviđamo isti scenarij i za socijalnu skrb. Predložili smo Vladi selektivni pristup povećanju osnovice, smatramo da bi na taj način pokazala poštovanje prema svim zaposlenicima koji sada krvare na svojim radnim mjestima, a znamo da ih nema dovoljno, istaknula je Dimić.

Predstavnici sindikata državnih službi izašli su pred novinare i rekli kako nisu dobili konkretan pisani prijedlog, bit će dostavljen nakon uvodnog sastanka. Teme su otvorene.

Smatraju da zbog Covid situacije i situacije u proračunu imaju razumijevanje.

– Međutim, obzirom na izloženost državnih službenika, kako policajaca tako i drugih državnih službenika koji cijelo ovo vrijeme pandemije rade u povećanom opsegu posla, smatramo da bi to bila svojevrsna nagrada, istaknuli su.

Zdravko Marić je rekao nakon sastanka kako nije ni bila namjera danas donijeti zaključke.

– Generalno, prezentirali smo naš koncept i stanje kako ga vidimo na gospodarskom i proračunskom djelu. Što se tiče proračuna, situacija za ovu godinu je nešto lošija jer je u odnosu na originalni deficit 6,7 posto, zadnja projekcija 8 posto BDP-a, deficit proračuna opće države. U svim tim projekcijama nedostaje ključna varijabla, a to je pitanje cjepiva i sve vezano uz epidemiološku sliku. Postoje dominantno negativni rizici i postoje pozitivni rizici. S naše strane, uputit ćemo prijedlog za dinamiku rasta osnovice, rekao je Marić.

Naglasio je kako, s njihove strane, nije bio prijedloga o smanjivanju plaća, već razgovor o dinamici povećanja. Očekuje da se prolongat stavi na neodređeno i nedefinirano vrijeme.

Na pitanje što će biti s božićnicama, rekao je kako su još lani rekli da će razmatrati mogućnost njihovog povećanja s 1250 na 1500 kn, ali kompletna problematika isplate božićnica je bila jedna od tema razgovora. Svjestan je da sindikati očekuju isplatu božićnica, ali o tome će se također razgovarati.

Smatra kako je inicijalna reakcija sindikata, koji su odbili Vladine prijedloge, njihovo legitimno pravo, ali će nastaviti dijalog.

– Niti jednog trenutka isplata plaća ni mirovina nije došla pod znak pitanja. Činit ćemo sve da niti neće dolaziti pod znak pitanja, poručio je Marić.

Dok postoji ova razina neizvjesnosti s obzirom na korona krizu i njezin utjecaj na gospodarstvo, ideja je da se visina i dinamika povećanja plaća dodatno razmotri, a prijedlog Vlade ne ide u smjeru smanjenja plaća.

– Moramo biti maksimalno spremni za bilo kakve nove okolnosti, naglasio je Marić.