Pismo povjerenicima 24.05.2020. (rezultati izjašnjavanja 26.05.2020.)

 Poštovani povjerenici SZDSSH!

U privitku dostavljam Vam promijenjenu ponudu Vlade RH prema kojoj se osnovica za plaće ne povećava za 2% od 1. lipnja i 1. listopada 2020.g. već bi se ista povećala za 4% od 1. siječnja 2021. te bi iznosila 6.044,51 kn. Osim toga u ponudi Vlade RH nalazi se i slijedeće:

– jubilarna nagrada bi se nastavila isplaćivati
– o božićnici bi se pregovaralo u rujnu.
– regres, u iznosu od 1.500 kn, radnicima bi se isplatio putem CRO kartice koja namijenjena plaćanju turističkih i ugostiteljskih usluga (o funkcioniranju CRO kartice dostavljamo privitak sa objašnjenjem.)

O novom prijedlogu Vlade RH moramo se očitovati na slijedećem sastanku pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi 27. svibnja. stoga Vas molim da se konzultirate sa članovima Vaše sindikalne podružnice o navedenoj ponudi Vlade te da najkasnije u utorak 26.svibnja do 15 sati dostavite stav Vaše podružnice o (ne)prihvaćanju ponuđenog Sporazuma.

Prilikom zauzimanja stava oko navedene ponude molim Vas da svakako upoznate članstvo sa informacijom da Vlada nije odustala od povećanja plaća od 1% za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama te za znanost od 01.06.2020. godine. To smatram izuzetno nekorektnim i nepoštenim u odnosu na sustave socijalne skrbi i zdravstva koji su u posebnom režimu rada podnijeli najveći teret u borbi za zaštitu i zdravlje korisnika i pacijenata protiv Covida 19 i u situaciji kada Sindikat ulaže veliki napor da se radnicima u socijalnoj skrbi pošteno isplati plaća za zarađene prekovremene sate i da ih se ne potkrada u obliku slobodnih dana i odlukama o godišnjim odmorima.

Ukoliko sindikati odbiju prijedlog Vlade, do konstituiranja nove Vlade, radnicima će se isplatiti povećanje osnovice na lipanjskoj plaći. Sadašnja osnovica od 5.809,79 mora se od 1. lipnja povećati za 2% na 5.925,99. Isto tako mora biti isplaćen regres u iznosu od 1500 kn.

Nakon izbora i konstituiranja nove vlasti, Vlada može pokrenuti postupak raskidanja kolektivnog ugovora u zakonskom roku od 3 mjeseca nakon čega počinje produžena primjena pravnih pravila u trajanju slijedećih 3 mjeseca. Vlada ima mogućnost pokazati kreativnost u vidu Zakona o uskrati i smanjenju koeficijenata kroz Uredbu o koeficijentima. Takav scenarij moguć je od nove Vlade i ukoliko potpišemo sporazum sa Vladom.

Kako bismo mogli sa sigurnošću zastupati stav članova SZDSSH molim Vas da u navedenom roku (utorak 26.svibnja do 15 sati) na mail adresu: sindikat.szdssh@gmail.com