Novi čudan potez ministrice Bedeković. Odbija potvrditi šeficu Centra za socijalnu skrb koju je odabralo upravno vijeće

Ministrica Bedeković u odluci ne objašnjava zašto ne želi potvrditi odabir upravnog vijeća, a na naše upite nije odgovorila

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Varaždin raspisalo je 27. ožujka natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice. Kako nam je potvrdila predsjednica Upravnog vijeća, Mirjana Jambriško, na natječaj su se prijavile tri kandidatkinje. Peteročlano Vijeće pregledalo je dokumentaciju svake od njih te su na sjednici 22. travnja, nakon pojedinačnih razgovora sa svim kandidatkinjama, s četiri glasa ‘za’ kao novu ravnateljicu izabrali Valentinu Vinković.

Riječ je o socijalnoj radnici koja u CZS Varaždin radi od 2006., kada je tamo došla kao pripravnik. Prema njenom motivacijskom pismu poslanom prilikom prijave na natječaj, dvije godine radila je i kao vanjski stručni suradnik u Zavodu za javno zdravstvo i Centru za suzbijanje i prevenciju ovisnosti, a bila je i koordinator Centra za socijalnu skrb Varaždin u Županijskom timu za suzbijanje i prevenciju ovisnosti.

U prijavi Vinković navodi i kako kontinuirano kroz cijeli radni vijek radi i kao voditelj mjera obiteljskopravne zaštite, te izvan radnog vremena provodi savjetodavni rad s obiteljima u riziku. “Osim toga aktivna sam i na drugim područjima rada kao stanovnica Općine Trnovec Bartolovečki gdje sam angažirana kroz humanitarni rad na raznim akcijama vezanim uz pomoć potrebitim građanima”, navela je Vinković u motivacijskom pismu.

MINISTRICA ODBILA DATI SUGLASNOST

Unatoč gotovo jednoglasnoj odluci Upravnog vijeća da upravo Vinković imenuju ravnateljicom, iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 15. svibnja poslali su Odluku u kojoj ministrica Vesna Bedeković odbija dati suglasnost CZS Varaždin za takvo imenovanje.

U dopisu koji je Telegram dobio na uvid ne piše nikakvo obrazloženje zašto se odbija dati suglasnost. Iako smo ministarstvu poslali tri upita da nam pojasne odluku, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Glasnogovornica Daria Marjanović nije se javljala na mobitel niti nam je uzvratila na poruke.

U međuvremenu smo doznali i kako je nakon našeg upita, navodno isti dan, na razgovor u Zagreb hitno pozvana trenutačna vršiteljica dužnosti ravnateljice CZS Varaždin, Jasenka Franjčec. Ona je također bila jedna od kandidatkinja na natječaju.

PRIJETNJE I MOBBING

Telegram je razgovarao s Valentinom Vinković koja nam je potvrdila da se javila na natječaj. Dobila je, ponavlja, većinu glasova vijeća te tvrdi da joj nije jasno zašto je ministrica Bedeković odbila dati suglasnost da je se imenuje. Gospođa tvrdi da su nakon Telegramovih upita “na nju radili pritisak da ne govori za medije”. Ove navode nije htjela detaljizirati.

Neslužbeno doznajemo kako je Valentina Vinković ranije s grupom radnika za mobbing prijavila bivšu ravnateljicu Krajnik, kojoj je trenutačna v.d. ravnateljica bila zamjenica četiri godine. Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske (SZDSSH) lani je pak proveo istraživanje po tom pitanju te potvrdio navode iz prijava.

Predsjednica Sindikata Jadranka Dimić za Telegram kaže kako je istraživanje objavljeno 20. listopada 2019. pokazalo da se samo dvoje zaposlenika ne osjećaju pod stresom, dok ih je sedmero u području umjerenog stresa, a svi ostali su u području značajnog stresa, od čega ih je sedmero blizu granice tzv. burnouta. Rezultate analize su poslali Ministarstvu za socijalnu politiku. Ono je, tvrde iz sindikata, nakon toga provelo inspekcijski nadzor u CZS Varaždin te su utvrdili da je doista bilo mobbinga. No Sindikatu su potom odgovorili da je ravnateljica Krajnik upućena na edukaciju bez ikakvih drugih sankcija. Kako smo ranije napomenuli, na kraju je umirovljena u ožujku ove godine.

Telegram je nadležne u Ministarstvu zamolio da nam pošalju zaključke inspekcijskog nadzora. Ni na ovaj upit nisu nam odgovorili.