Vlada i sindikati bez pomaka oko plaća u javnim i državnim službama

Sindikati javnih i državnih službi odbili su u srijedu Vladin prijedlog suspenzije rasta plaća, nazivajući to štetnim i sramotnim, dok je resorni ministar poručio da Vlada ne predlaže smanjenje plaća već da se zbog neizvjesne ekonomske situacije odustane od dogovorenog rasta plaća.

Predstavnici sindikata javnih službi poručili su nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da neće pristati na smanjenje prava zaposlenih u javnim službama, upozoravajući na štetne posljedice ustraje li Vlada u toj namjeri.

Vlada predlaže da se zbog gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa zaposlenima u javnim i državnim službama ne poveća osnovica u lipnju i listopadu za po dva posto, kao i da ostanu bez božićnice i regresa za ovu godinu.

Ribić: Hrvatska ide obrnutim putem od cijelog EU-a

Glavni tajnik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je da ni jedan ozbiljan ekonomist ne podržava smanjivanje ukupne potražnje ni primanja ljudi u javnim službama, ni jedna zemlja EU-a ne smanjuje primanja, a neke i podižu plaće u javnom sektoru.

No, hrvatska Vlada, kaže Ribić, ide obrnutim putem jer dolaze izbori pa želi zadovoljiti pritisak utjecajnih poslodavaca i dijela medija.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da Vlada nema moralno pravo tražiti smanjenje plaća i materijalnih prava u javnim službama, a još manje ima prava tražiti da se ne povećaju plaće zaposlenima u odgoju i obrazovanju koji tek trebaju dostići razinu plaća ostalih u javnim službama.

– Ako  Vlada ostane na tom prijedlogu, to znači da je ponovno zabetonirala zaposlene u odgoju i obrazovanju na najnižu moguću plaću visoke stručne spreme u sustavu javnih i državnih službi, kaže Mihalinec.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka poručio je da javni sektor izvlači zemlju iz krize, dok je dio sustava znanosti prenapregnut te u izvanrednim okolnostima radi izuzetno dobro.

– Ovo bi svakako bilo shvaćeno kao kazna”, kazao je.

– Tražili smo da povuku prijedlog, da još jednom dobro razmisle kuda to vodi, rekao je Radeka i najavio da će se sindikati o svemu očitovati kad pisanim putem dobiju prijedloge.

Sindikat policije ne želi ni razmatrati “sramotne prijedloge”

Sindikati državnih službi također se oštro protive smanjivanju materijalnih prava policajcima, vatrogascima i carinicima, a Vladine prijedloge smatraju sramotnim.

– Sindikat policije Hrvatske ne pristaje ni na jedan prijedlog Vlade, rekao je čelnik tog sindikata Dubravko Jagić ustvrdivši da su policajci, vatrogasci, pravosudni policajci i carinici uvijek na prvoj crti.

– Dobri smo dok je panika, a sad nam se hoće rezati plaće, ogorčen je Jagić.

Poručio je da ne traže nikakve povišice već samo žele da Vlada ispoštuje kolektivni ugovor i dodatak koji su već potpisani.

Vladine prijedloge neće ni ponuditi članovima, jer je sramotno da je Vladi uopće palo na pamet smanjivati bilo kakva materijalna prava policajcima, koji imaju najriskantniji posao, a najniže koeficijente.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković također drži kako nema prostora za smanjenje prava njezina članstva.

– Ako Vlada već ne može nagraditi ljude koji su podnijeli najveći teret epidemije na svojim leđima, ne bi bilo dobro ni da im smanjuje materijalna prava, rekla je Šušković.

Aladrović: Ne predlažemo smanjenje plaća već suspenziju dogovorenog rasta

Ministar Josip Aladrović izjavio je nakon sastanka sa sindikatima da Vlada ne predlaže smanjenje plaća već da se zbog neizvjesne ekonomske situacije suspendira dogovoreni rast plaća dva puta po dva posto do kraja godine.

– Očekivana povećanja plaća, koja smo dogovarali u trenutku kada nismo mogli predvidjeti krizu prouzročenu pandemijom, stavili bi do 31. prosinca u suspenziju. Predlažemo da se odustane od najavljenog povećanja osnovice dva puta po dva posto, uz pripadajuća materijalna prava, dakle božićnice, regres i jubilarne nagrade, kazao je Aladrović.

Pojasnio je da bi fiskalni učinci tog koraka doveli do uštede od preko milijardu kuna, a s obzirom na ekonomsku situaciju svi se mogu složiti kako su ekonomski pokazatelji i projekcije pada PDV-a takvi da se moraju raditi uštede.

No, sindikati su to odbili, a Aladrović najavljuje nastavak pregovora.

– Nastavit ćemo pregovore u kontekstu toga da će se ipak shvatiti težina situacije i da ono što smo ponudili ne podrazumijeva smanjenje već isključenje povećanja plaća, rekao je Aladrović.

Na opasku novinara da tu milijardu uštede naspram državnom zaduženju sindikati ocjenjuju besmislenom, Aladrović je odgovorio kako najbolji uvid u situaciju ima ministar financija.

– Činjenica je da je predviđeni deficit 25 milijardi kuna, a pad BDP-a 9,4 posto. Već smo imali preraspodjelu proračuna, gdje svi resori traže uštede. Do sada nismo ulazili u uštede u materijalnim pravima, ali u idućem periodu to će biti nužno kako bi ustabilili javne financije, poručio je.

Stipić: Stav svih sindikata – neprihvatljivo

– Mi na današnjem sastanku nismo doznali ništa više osim onoga što se jutros moglo pročitati u novinama, a to je da su u Vladi zamislili moratorij na povećanje osnovice plaće koje bi se trebalo dogoditi u javnim službama tijekom ove godine i da materijalna prava, oni su ih spomenuli tri – regres, božićnica i jubilarna nagrada, ove godine ne bili isplaćeni, rekao je nakon sastanka Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod.

Dodao je kako je stav svih sindikata kako je to neprihvatljivo.

– Ne znam na koji način Vlada misli ukinuti jubilarnu nagradu. Imali smo presedan 2013. za koji smo imali tužbe vezano za jubilarne nagrade. Nije prihvatljivo da su neki radnici do sada već dobili isplatu jubilarne nagrade. Ona se događa svakih 5 godina, tako da je to za nas neprihvatljivo, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.