Priopćenje za medije COVID-19 09.04.2020.

U ovim izuzetno teškom i izazovnom vremenu za sve građane RH, kada su sve oči uprte u rad i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i sustav zdravstva, izuzetno veliki teret ove krize na svojim leđima nosi i sustav socijalne skrbi koji brine o najranjivijim skupinama društva. U ovom trenutku kada zaraza Corona virusom prijeti svima najrizičnija skupina su ljudi starije dobi. Sustav socijalne skrbi u svojim ustanovama brine za više od 46.000 starih.

Zaposlenici ovog sustava rade u  izvanrednim okolnostima, mnogi žive, rade i spavaju u ustanovama odvojeni po dva tjedna od svojih obitelji. Zaštitne opreme gotovo da nema, zaposlenici sami šivaju zaštitne maske i snalaze se na razne načine da zaštite sebe i korisnike. Rade pod velikim pritiskom izloženi povećanom mogućnošću da se zaraze Corona virusom i usprkos svemu poduzimaju sve mjere kako Corona virus ne bi ugrozio život i zdravlje naših korisnika. Nažalost, usprkos ogromnom naporu zaposlenika Corona virus pojavio se u Domu za starije i nemoćne osobe Split.

U situaciji kada se cijeli svijet bori sa virusom, krajnje je neprimjereno ustanovu koja skrbi za 350 korisnika u starijoj životnoj dobi, sa svim kroničnim bolestima koje ta dob nosi, staviti na „stup srama“.

Ne želimo nikoga amnestirati od eventualne krivnje, ali nije moralno niti ikoga okriviti prije nego li se provede istraga od nadležnih službi. Mnogo puta do sada zaposlenici sustava socijalne skrbi i cijeli sustav bili su unaprijed osuđeni od javnosti, slučaj Pag, da bi se nakon provedene istrage zaključilo da su djelatnici odradili svoj posao kako treba u okviru svojih mogućnosti. Zbog toga prije donošenja ishitrenih zaključaka dozvolimo institucijama da odrade svoj posao i profesionalno utvrde eventualne propuste u radu.

Rezultati mukotrpnog rada u ustanovama socijalne skrbi, koji se premalo prezentiraju javnosti i od Nacionalnog stožera civilne zaštite i od medija, a koje su i prije ove krize bile podkapacitirane su za svaku pohvalu i poštovanje, a nikako za neutemeljene optužbe.                                                                                                     

Jadranka Dimić, predsjednica