Ministar Aladrović: Sindikatima ne možemo povećati osnovicu na 3+3+3

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da je vlada blizu dogovora o dodacima Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službenika, ali da u ovom trenutku ne može prihvatiti zahtjev sindikata javnih službi koji žele povećanje osnovice po principu 3+3+3.

“Nudimo im ono što smo nudili u početku”

Sindikatima državnih službi odgovara povećanje osnovice za 6,12 posto (2+2+2), ali još žele dogovoriti dinamiku po kojoj bi bila povećana.

“S državnim službama u visokoj smo fazi finalizacije dogovora i očekujem da na idućem sastanku izdefiniramo cijeli dogovor o osnovici i materijalnim pravima za sljedeću godinu. Našli smo određeni kompromis, mislim da bi obje strane trebale biti zadovoljne”, rekao je danas Aladrović novinarima.

“Zahtjev sindikata javnih službi za povećanjem osnovice 3+3+3 posto u ovom trenutku ne možemo prihvatiti”, poručio je Aladrović pa dodao: “Nudimo im ono što smo nudili u početku uz eventualno neke ustupke u materijalnim pravima.”

Što se tiče dogovora sa sindikatima oko mini analize odnosa plaća u gospodarstvu i javnim službama, dogovoren je sastanak idućeg četvrtka, 21. studenog.

Sindikati tvrde da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto, no Aladrović ne vjeruje u to.

“Sigurno ne može biti zaostatak za 18 posto, to su nerealni zahtjevi. Mislim da su i sindikati javnih službi reteriranjem od njih na današnjem sastanku shvatili da su to nerealni zahtjevi”, kazao je.

Zasad su pregovaračke pozicije sindikata javnih službi i vlade prilično udaljene, ali pregovori će se nastaviti dok se ne postigne dogovor. 

Sastanak sa sindikatima obrazovanja sutra, ponuda vlade ostaje ista

“Imat ćemo sastanaka koliko bude potrebno, dok ne dođemo do kompromisnog rješenja”, poručio je ministar.

Danas neće biti pregovora sa sindikatima prosvjete u štrajku zbog izvanrednih obaveza ministra, tako da će se održati sutra.

“Sutra ćemo razgovarati, ali naši stavovi su i dalje isti, očekujemo da ćemo kroz Temeljni kolektivni ugovor riješiti pitanje plaća i u sektoru prosvjete”, istaknuo je Aladrović.

Što se tiče moguće zabrane štrajka, rekao je da prvo treba vidjeti kako će završiti sutrašnji sastanak, no u ovom trenutku odbacuje sve spekulacije o represivnom djelovanju prema sindikatima.

“I dalje apeliramo na okončanje štrajka, smatramo da je ponuda porasta osnovice za 6,12 posto uz mogućnost povećanja koeficijenata za 2 posto nakon 30. lipnja razumna ponuda”, kazao je.

Štrajkaši će zasad biti plaćeni

Potvrdio je da će štrajkašima vrijeme provedeno u štrajku za listopad biti plaćeno, a za ubuduće će vidjeti, to ovisi o nastavku pregovora.  

Na novinarsko pitanje znači li to da prosvjetnim radnicima, ako nastave štrajkati, vrijeme provedeno u štrajku više neće biti plaćeno, Aladrović je odgovorio: “Možemo to i tako gledati, ali vidjet ćemo nakon pregovora.”