Tragedije snažno prodrmale sustav socijalne skrbi

Djelatnici sustava socijalne skrbi zadovoljni su uvođenjem tehničkog i fizičkog osiguranja u centrima za socijalnu skrb. Sada čekaju promjene zakona čime bi socijalni radnici trebali dobiti status službenih osoba. Socijalni radnici upozorili na niske socijalne naknade korisnicima

 Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi svakodnevno su izloženi prijetnjama, a čak 70 posto njih tijekom radnog je vijeka bar jednom bilo izloženo ozbiljnom fizičkom napadu. Zbog toga im je nužna bolja zaštita. Istaknuto je to na okruglom stolu koji je Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske organizirao na kraju EU projekta Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi.

„Prije dva mjeseca na sastanku s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem dogovorili smo tehničku i fizičku zaštitu zaposlenika. Dosadašnje metode zaštite nisu bile dostatne. Sada su proširene ovlasti zaštitarskih službenika koji imaju pravo pružiti fizičku zaštitu zaposlenicima. Često ni to nije dovoljno pa će u kritičnim situacijama biti moguć i angažman policije. U sklopu pojačavanja tehničkog osiguranja vjerujemo da će do kraja mjeseca u sve centre socijalne skrbi biti uvedeni detektori metala te nadzorne kamere“, kazala je Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske. Dodala je da se radi i na prijedlogu izmjena zakona čime bi socijalni radnici trebali dobiti status službene osobe.

Vedrana Stecca, glavna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, rekla je da su problemi u sustavu socijalne skrbi detektirani te da Ministarstvo radi na njihovu rješavanju. Istaknula je kako je suradnja sa sindikatima važna za unapređenje sustava u korist socijalnih radnika, njegovih korisnika te šire zajednice.

„Strahote koje se događaju u sustavu socijalne skrbi, probudile su političare! Socijalni radnici izloženi su napadima jer predstavljaju državu. Mi socijalni radnici na sebe preuzimamo napade koji su zapravo usmjereni prema onima koji donose zakone te određuju kako će se tretirati socijalno ugroženi građani. Trenutak je da se otvoreno kaže da su socijalne naknade u sustavu socijalne skrbi niske i da država ozbiljno treba poraditi da se iznosi i uvjeti naknada drugačije urede. Oni trebaju biti pravedniji, bolje ciljani i dostatni za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba korisnika“, poručila je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, kazao je kako se postojeće stanje snažno odražava na socijalne radnike što se vidi po njihovim bolestima i bolovanjima. Psiholog Boris Hudina upozorio je na visoku razinu stresa među zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi.

Istraživanjem koje je napravljeno u sklopu EU projekta Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi, utvrđeni su glavni problemi sustava. Među njima su preširok opseg djelatnosti centara za socijalnu skrb, nedostatak radne snage, preopterećenost zaposlenika, nedostatak normativa i jasnih standarda rada, visoka razina izloženosti stresu, niska razina brige o ljudskim resursima, nedovoljna uključenost radnika u donošenje odluka, nerijetka kršenja radnih prava, izbjegavanje socijalnog dijaloga od strane poslodavaca i formaliziranje bez stvarnog učinka.

Željka Zoretić Mutnjaković, tajnica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, i Nela Pamuković, socijalna radnica, složile su se da su sustavu socijalne skrbi potrebne sustavne promjene.

Zbog toga Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Vladi, a posebno resornom ministarstvu predlaže izradu strategije razvoja sustava socijalne skrbi te preporučuje da radna skupina okupi nezavisne stručnjake iz svih segmenata socijalne zaštite te predstavnike sindikata.

U sklopu istoimenog EU projekta izdana je publikacija Jačanje socijalnog dijaloga – Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi, a diljem Hrvatske organizirani su okrugli stolovi te edukativne radionice. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

KONTAKT ZA MEDIJE:

Jadranka Dimić                   sindikat.szdssh@gmail.com                        mobitel 091 511 3178