“Ne iznenađuju novi napadi na socijalne radnike”

Predsjednica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić u utorak je izjavila kako je novi napadi na socijalne radnike ne iznenađuju istaknuvši da je to njihova svakodnevnica te je pozdravila uvođenje tehničkog i fizičkog osiguranja u centre za socijalnu skrb.

“Ne iznenađuje me situacija. Nakon tragičnog događaja u Đakovu, socijalni radnici su se malo ohrabrili i osvijestili da takve slučajeve moraju prijavljivati. Svjesni smo situacije – proveli smo istraživanje koje kaže da je gotovo 70 posto zaposlenika u sustavu gotovo svakodnevno izloženo nasilju i ozbiljnim prijetnjama”, rekla je za Hinu predsjednica tog sindikata  Jadranka Dimić nakon održanog okruglog stola o socijalnoj skrbi.

Prošli je tjedan došlo do dva nova napada na socijalne radnike kada je socijalnim radnicima u srijedu prijetio 40-godišnji Riječanin, a u petak u Belom Manastiru 39-godišnji Baranjac. Izmjenama u sustavu socijalne skrbi do kraja rujna uvest će se tehnička i fizička zaštita, odnosno uvođenje detektora i proširenja ovlasti zaštitara u sve centre za socijalnu skrb i njihove podružnice.

“Osiguranje u prvu ruku doista može pomoći jer smo do sada imali zaštitare po našim centrima, ali oni nisu imali ovlasti reagirati u slučajevima nasilja korisnika nad zaposlenicima”, istaknula je Dimić.

Zaštitari su isključivo imali ovlasti osiguranja imovine, objašnjava, te su postojali slučajevi da su zaštitari bili prekršajno kažnjavani jer su uskočili u pomoć socijalnim radnicima. Zaštita je prvi korak da se osobe pregledaju, da se ne bi dogodio slučaj kao u Splitu kada je korisnik u centar ušao s pištoljem, ističe Dimić, a dobro je i da zaštitari mogu uskočiti u pomoć.

Ipak, Dimić je naglasila kako to nije dovoljno jer postoje vrlo riskantni tereni gdje je populacija korisnika izrazito agresivna i gdje će biti potrebna i suradnja policije.

Uz promjene koje se tiču izravne zaštite radnika, trenutno se radi i na izmjenama zakona kojima bi svi socijalni radnici i ostale stručni radnici u sustavu socijalne skrbi dobili status službene osobe.

“Strahote koje se događaju u sustavu socijalne skrbi, probudile su političare! Socijalni radnici izloženi su napadima jer predstavljaju državu. Mi socijalni radnici na sebe preuzimamo napade koji su zapravo usmjereni prema onima koji donose zakone te određuju kako će se tretirati socijalno ugroženi građani”, ocijenila je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Istraživanje, koje je napravljeno u sklopu EU projekta “Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi” utvrdilo je glavne probleme sustava među kojima su preširok opseg djelatnosti centara za socijalnu skrb, nedostatak radne snage, preopterećenost zaposlenika, visoka razina izloženosti stresu i nedovoljna uključenost radnika u donošenje odluka.

Sindikat Vladi i resornom ministarstvu predlaže izradu strategije razvoja sustava socijalne skrbi te preporučuje da radna skupina okupi nezavisne stručnjake iz svih segmenata socijalne zaštite, kao i predstavnike sindikata.