Ministrica Bedeković: “Do kraja rujna kreće puna zaštita socijalnih radnika”

MINISTRICA za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je u Sisku da je do kraja rujna nužno ostvariti punu fizičku i tehničku zaštitu socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb kako se ne bi ponovili tragični slučajevi poput onog u Đakovu.

“S osiguravanjem optimalnih uvjeta rada nemamo što čekati pa je Ministarstvo već pristupilo nužnim mjerama. U svim centrima i podružnicama angažirat će se zaštitarske službe te će se uvesti detektori metala. U paketu mjera je i uvođenje statusa službene osobe za sve stručne radnike u sustavu pa je već pokrenut postupak izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Isto tako poduzeli smo i korake u djelotvornijoj suradnji s mjerodavnim ministarstvima u cilju što brže razmjene informacija”, rekla je ministrica Bedeković tijekom radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon sastanka s ravnateljima centara za socijalnu skrb i predstojnicima podružnica na području županije te ravnateljima ustanova iz područja socijalne skrbi izrazila je zadovoljstvo uzornom suradnjom tih državnih ustanova s lokalnim i županijskim vlastima, za koju je rekla da može biti primjer dobre prakse. Također je istaknula važnost kandidiranja za financijska sredstva iz fondova EU-a kako bi se u tim ustanovama osigurali optimalni materijalni uvjeti. 

Na sastanku u sjedištu županije u Sisku, gdje je ministrici i njenim suradnicima domaćin bio zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak, Vesna Bedeković je rekla kako je o načinu rada i ciljevima već bilo riječi na sastanku u Ministarstvu, a sada će se obilaskom županije konkretnije govoriti o daljnjoj suradnji na poboljšanju sustava socijalne skrbi i usluga za krajnje korisnike.

Dožupan Celjak istaknuo je i više zajedničkih projekata koji su pri kraju, poput izgradnje vanjskog lifta u Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji, osnivanja podružnice sisačkog Doma za starije i nemoćne osobe i adaptacije dijela prostora Doma zdravlja u Kutini. Tu je i program prenamjene dijela Centra za socijalnu skrb u Sisku za potrebe obiteljskog centra te uređenje dnevnog boravka i proširenje kapaciteta kuhinje za potrebe vanjskih korisnika u Domu za starije osobe u Glini.

Ministrica Bedeković obišla je i centre za socijalnu skrb u Sisku i Novskoj te sisački Dječji dom Vrbina.