Prvi radni dan novih ministara, otkrili što su im prioriteti

Novi ministri i ministrice preuzeli su svoje resore. Pred njima je nešto više od godine mandata. Uoči sastanka u Vladi dali su izjave o prvom radnom danu.

Treba naglasiti da su samo bivša ministrica Nada Murganić i njezina nasljednica Vesna Bedeković primopredaju obavile pred kamerama, dok su se drugi poslužili – priopćenjenjima. 

Nova ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković ispred Vlade je medijima kazala da će joj prvi potez biti korekcija imovinskog cenzusa, iako nije pružila konkretan rok u kojem će to biti ispunjeno. Korekciju će raditi temeljem već postojećih pokazatelja, kaže.

“Projekcije su rađene temeljem egzaktnih pokazatelja iz 2016. godine. Znamo da su nakon toga kumulativne plaće, zahvljujući mjerama Vlade porasle, u tri godine od 2013 do 2016. oko10 posto. Jednako tako, tu je i zakon o porezu na dohodak koji je omogućio veća primanja. Sve ovo što imamo su relevantni pokazatelji na temelju kojih se vrše analize kako bismo imovinski cenzius korigirali, odnosno povećali”, kazala je. 

Upitana o vlastitoj izjavi da je odgovorna “prije svega prema predsjedniku Vlade, a onda i prema svim građanima”, kazala je da je odgovorna – i premijeru i građanima.

“Gledajte, predsjednik Vlade ima odgovornost prema svim građanima”, pojasnila je.

Novom ministru državne imovine Mariju Banožiću prvi je dan mandata prošao, kako je kazao, “jako dobro”.

“Obavio sam razgovor sa najbližim suradnicima, mislim da ćemo jako dobro surađivati.”

Upitan je li dobio savjete od bivšeg ministra Gorana Marića, kazao je da su razgovarali o započetim procesima te da je želio čuti mišljenje bivšeg ministra o tome. 

Upitan o prvim potezima u mandatu, naveo je:

“Ubrzavanje započetih procesa, sređivanje evidencije nekretnina i dio koji se odnosi na prodaju udjela tvrtki, što je obvezu s obzirom na uvođenje eura.”

Upitan o prodaji Hrvatske pošte, odgovorio je:

“Rekao sam vam lijepo, kada govorimo o udjelu u bilo kojoj tvrtki, prvo treba razgovarati s resornim ministrom, a onda sa mnom.”

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nije bio pretjerano razgovorljiv prema novinarima. Samo je kratko komentirao prvi dan:

“Odradili smo primopredaju, sastanke s prvim suradnicima. Sigurno ćemo idućih dana imati vrlo intenzivne sastanke.”

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da je jutros potpisala sve što je ostala dužna kao državna tajnica u ministarstvu koje je preuzela.  

“Nakon potpisivanja organizirali smo kolegij u 9:30, koji je trajao do 14:30. Primopredaju smo obavili u petak.”

Budući da je primopredaja Ministarstva poljiprivrede obavljena daleko od očiju javnosti – čak bez službenih fotografija – novoj ministrici postavljeno je pitanje je li Tomislav Tolušićzbog smjene ljut i zašto izbjegava medije.

Vučković smatra da nije ljut i da to pitanje treba postaviti njemu. 

Ranije je ta nagađanja komentirao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.  

“Nitko se nije rodio da bude ministar do kraja života, svi smo mi na tim dužnostima na određeno vrijeme, pa se to odnosi i na bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra Tolušića koji je jako dobro obnašao svoju funkciju. On se sada vraća u Sabor gdje će svojim iskustvo, kojeg je stekao najprije kao župan a potom i kao potpredsjednik Vlade, pomoći stranci u daljnjem funkcioniranju.”

Novinari su ga u Pazinu pitali i misli li da bi se Tolušić mogao na neki način osvetiti stranci i Vladi, na što je odgovorio kako takva pitanja smatra neumjesnima. Tolušića, kaže, dobro osobno poznaje i nije čovjek koji razmišlja o osvetama, niti tako funkcionira.

“To su neumjesna pitanja. Čovjek je saborski zastupnik i zasigurno ne razmišlja o osvetama”, poručio je Butković.

Novi-stari ministar Marko Pavić obavio je dvije primopredaje.

“Jutros sam popio kavu s ministrom Josipom Aladrovićem, napravili smo primopredaju. Ja sam napravio primopredaju s ministricom Gabrijelom Žalac. Preuzeo sam resor regionalnog razvoja i fondova europske unije. Već danas popodne nakon sastanka u Vladi imam prve sastanke, idem u Bruxelles.”

Kao prve poteze naglasio je ugovaranje iz europskih fondova, plaćanje i borbu za hrvatske interese u Bruxellesu.

O suradnji sa sindikatima kazao je:

“Mislim da je misnistar Aladrović dovoljno smiren, staložen i stručan da će pregovore sa sindikatima vrhunski odraditi. Mogu se pohvaliti da sam zatvorio temeljni kolektivni ugovor na četiri godine, da smo ispregovarali granske, dizanje plaća za državne i javne službenike. Treba sjesti za stol, ne možemo imati situaciju da nema socijalnog dijaloga”, zaključio je.