Murganić: I jutros su bila dva incidentna ponašanja

Nakon sastanka predstavnika socijalnih radnika s premijerom Andrejem Plenkovićem održana je konferencija za novinare na kojoj je premijer kazao da se nakon incidenta u Đakovu treba raditi na nekoliko područja u kojima se može može poboljšati i unaprijediti sustav.

Prvi je Kazneni zakon u okviru kojega bi stručnim radnicima u sustavu socijalne skrbi trebao biti osiguran status službene osobe. Time bi se ovakve situacije, fizičkih napada i prijetnji, sigurno smanjile. Drugo je da se učine iskoraci u sustavu fizičke zaštite u centrima za socijalnu skrb. Bez obzira što taj sustav postoji, pokazuje praksa da taj sustav nije dovoljan. Osim toga, moramo poboljšati i međuresornu suradnju. Samo ako svi imaju cjelovitu infor. o pojedinim slučajevima, može se donositi adekvatna procjena rizika i prijedlog daljnjega postupanja, kazao je Plenković.

Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, kazala je da je na sastanku s premijerom bila prigoda iskazati mu postojeće teškoće i izazove. 

– Očekujemo da će ovaj sastanak i ovaj trenutak biti prelomni moment u pogledu percepcije djelatnika socijalne skrbi u javnosti i odnosa cijeloga društva prema ovoj djelatnosti. Ovo je odgovorna djelatnost, teška i ona zapravo ne može biti uspješna i kvalitetna bez potpore nositelja politika i onih koji artikulraju tu djelanost prema javnosti. Žao nam je što je moralo doći do ove situacije. Vjerujem da ćemo od danas na dalje ići u jednom pozitivnom smjeru. Htjela bih poslati poruku kolegicama i svima onima koji rade u tom sustavu da ostanu na nogama da ih ne uplaši ono što nam se dogodilo nego da zajedno svi idemo naprijed i mijenjamo praksu i uvjete i sve ono što u djelatnosti i sustavu treba napraviti kako bi i dalje djelovati u korist naših građana, kazala je Karačić. 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je kazala “da je ovo jedna specifična situacija”.

– Sastanak, zajedništvo, poruke i potpora od predsjednika Vlade u sustavu izuzetno su značajni. Pitamo se do koje mjere ćemo biti dovoljno stabilni i prisebni da budemo na usluzi građanima i da provodimo sve dužnosti i ovlasti koje nam je država dala. Jutros su nam stigle prijave iz dva centra o incidentnom ponašanju, rekla je. 

– Stalno se ističe da imamo gotovo svakodnevno prijetnje. Nije dobro da smo prihvatili da je to dio našega posla i vrlo često se prijetnje ne prijavljuju, kazala je ministrica te ističe da je oko 70% zaposlenih u centrima imalo neku prijetnju.