Murganić: Strašno je da socijalni radnici stradavaju od onih kojima pomažu

Ministrica za socijalnu politiku Nada Murganić stigla je u utorak popodne na mjesto tragedije u Đakovu gdje je korisnik Centra za socijalnu skrb usmrtio socijalnu radnicu i teško ranio još jednu osobu te je poručila da je strašno da socijalni radnici stradavaju od ruku ljudi kojima pomažu.

“U ovom času mogu reći da je ovo jako tužan dan”, poručila je ministrica Murganić te je pritom izrazila sućut obiteljima unesrećenih.

“Socijalni radnici su svakodnevno u kontaktu s korisnicima koji imaju potrebu dolaziti i razgovarati. Ovo je bio korisnik u našem skrbništvu, pokojna kolegica mu je bila skrbnica. Što se dogodilo zaista ne možemo znati. Prestrašno je da je poginula od ruke onoga kojemu je pomagala”, pojasnila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Naglasila je kako svakodnevno primaju dojave o prijetnjama socijalnim radnicima, no da su oni pomagačka djelatnost u koju se često upire prstom kada nastane problem. Kaže kako rezultati ovise o mnogočemu, primjerice koliko su drugi u sustavu bili suradni i koliko se učinilo na prevenciji. 

“Tužni smo svi u sustavu, ali smo i uplašeni, što se to događa, da upravo oni koji najviše pomažu građanima, stradavaju na svojem radnom mjestu”, naglasila je Murganić. 

Ubojici socijalne radnice u Đakovu bila je oduzeta poslovna sposobnost zbog zdravstvenih smenji, kaže ministrica.

“Nije pokazivao znakove agresivnosti. Da je, i zaštitar bi drugačije reagirao”, kaže ministrica. 

Svi centri za socijalnu skrb imaju angažiranu zaštitarsku službu, a nakon ovog tragičnog događaja će, kaže ministrica inzistirati na tome da dobiju i detektore metala.

“Ovo nas je sve potreslo”, rekla je ministrica podsjećajući da je i prije 19 godina na radnom mjestu ubijen socijalni radnik u Splitu.

Što se tiče traženja njene odgovornosti koje je stiglo iz sindikata ministrica kaže kako u ovakvim situacijama ne može biti odgovoran nitko osim počinitelja.

“Ne relativiziram, svaka dodatna zaštita je korak naprijed. Trebamo osvijestiti da postoje bolesne osobe i da imamo problem nasilja u svim sredinama koji socijalni radnici ne mogu riješiti sami. Mi smo efikasni samo ako funkcionira cijeli sustav”, kaže Murganić.

Komora socijalnih radnika zatražila je da se proglasi Dan žalosti. Ministrica kaže kako o tome odlučuje Vlada.

“Poslala sam preporuku da se u centrima dva dana organiziraju samo dežurstva. Organizirat ćemo timove za krizna stanja. Naši zaposlenici i dalje trebaju raditi svoj posao i funkcionirati u svojim obiteljima”, kaže ministrica.

Murganić je za kraj pozvala sve građane da se “kao društvo osvijestimo”.

Hrvatska komora socijalnih radnika priopćenjem je, podsjetila, uputila sućut obitelji ubijene socijalne radnice i zatražila da se proglasi dan žalosti.

“U mislima smo i s ranjenim djelatnikom Centra za socijalnu skrb koji se bori za život. U ime svih naših članova, socijalnih radnika diljem Hrvatske, izražavamo potporu i sućut svim našim kolegama i djelatnicima Centra za socijalnu skrb Đakovo. Zbog strašne tragedije koja se dogodila u Centru za socijalnu skrb Đakovo, molimo nadležne institucije da proglase dan žalosti”, poručio je predsjednik Komore, Antun Ilijaš.

Ozlijeđeni muškarac u pucnjavi u đakovačkom Centru za socijalnu skrb u utorak popodne je operiran i liječnici se bore za njegov život, potvrdio je Hini ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić.

Do pucnjave je došlo u utorak oko podneva, nakon koje se jedan muškarac biciklom udaljio s mjesta događaja.

Kako se doznaje, i dalje je u tijeku potraga za bjeguncem, koji je poznat policiji.

Prema neslužbenim informacijama, ubijena je dugogodišnja socijalna radnica Blaženka Poplašen, pravnik te ustanove Ivan Pavić je ranjen, a u njih je iz vatrenog oružja pucao muškarac koji je stranka Centra.

Ozlijeđeni muškarac prevezen je u Klinički bolnički centar u Osijek gdje je u tijeku operacija i liječnici se bore za njegov život.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić zajedno je sa svojim kriznim timom na putu prema Đakovu.