Jadranka Dimić: Država štedi na socijalnim radnicima

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić u Newsroomu je komentirala napad na socijalne radnike u Đakovu, u kojem je jedna djelatnica ubijena, a djelatnik koji je životno ugrožen nalazi se u bolnici.

“Do ovog slučaja nikako nije trebalo doći. Sindikat već dva desetljeća zahtijeva status službene osobe za socijalne radnike. Još 2008. godine pokušali smo s Ministarstvom sklopiti kolektivni ugovor, ali na koncu je Ministarstvo odbilo ugovor parafirati. Status službene osobe nasilnicima bi dao poruku da je zabranjen napad na njih. To traže i medicinske sestre, prosvjetari, zaposlenici koji svakodnevno dobijaju prijetnje. Socijalni radnici su izloženi ozbiljnim prijetnjama i fizičkom nasilju svakog dana”, rekla je Dimić.

U centrima za socijalnu skrb sada postoje zaštitari koji nemaju ovlasti pružati zaštitu zaposlenicima, nego samo štite imovinu, navela je.

“Imamo u ugovoru niz mogućnosti zaštite zaposlenika koja se ne provodi. Država štedi na socijalnim radnicima. Pojedinačne tužbe koje socijalni radnici podnose državi zbog nasilja koje dožive završavaju naknadom štete. Očito je državi draže plaćati naknadu štete nego osigurati zaposlenike”, kaže Dimić.

Zaštitar koji se nalazi u svakom centru brine se o prostorijama centra, prati tko ulazi i izlazi, ali ne može ući i priprijetiti nekome tko prijeti radniku.

“Korisnik je ušao u centar s pištoljem, nema detektora metala, nema nikoga tko ga pretresa. Zalažemo se za detektore, status službene osobe, da bi počinitelji zločina imali rigoroznije kazne. Želimo da na svaki rizičan teren sa socijalnim radnikom izlazi i policija”, rekla je Dimić.

Dodala je da i sada imaju pravo dobiti policijsku pratnju pri odlasku na rizičan teren, no na zahtjev, ali oni žele da to bude pravilo.

“Poslodavci ili ne traže sredstva za osiguranje zaštite zaposlenika, ili ih Ministarstvo odbije. Sve češće se sindikatu javljaju socijalni radnici kojima se prijeti. Razlog su tome i senzacionalističko pisanje nekih medija, ali i neprimjerene izjave naše ministrice koja prejudicira krivnju socijalnih radnika. Tu je i prihvaćanje zahtjeva neprofesionalne inicijative Spasi me, jer kroz njihov kanal svi građani mogu uputiti pritužbe na rad socijalnog radnika pa se javlja se veliki bijes građana koji se usmjerava na taj kanal”, kaže ona. 

Na pitanje znači li to da ne podržava inicijativu Spasi me, koja je usmjerena na zaštitu žrtava nasilja, Dimić to opovrgava.

“Podržavamo Spasi me, ali ni jedna inicijativa ne bi sebi smjela dozvoliti da utječe na profesionalni rad socijalnih radnika, da svatko tko je imalo isfrustriran ima ispušni ventil na socijalnim radnicima”, kaže Dimić. 

U više centara su danas prekinuli s radom jer zbog stresa.

“Mi radimo s teškom populacijom, ovisnicima, nasilnicima u obitelji, delikventima. Ovakav slučaj izaziva sablazan i strah radnika.”