Pismo povjerenicima 26.03.2019.

Poštovane kolegice i kolege,

Inicijativa 67 je previše

Tri sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS), organizirane u Inicijativu 67 je previše, zajednički su pokrenule akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Prikupljanje potpisa odvijat će se u razdoblju od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine.

Prije akcije prikupljanja potpisa  organizirat će se i skupovi povjerenika u svim većim gradovima Hrvatske. Mirovinski sustav pitanje je koje se izravno tiče svih nas, radnica i radnika, umirovljenika, naših roditelja, djece, supružnika, partnera, rođaka i prijatelja. Ovo je akcija svih onih koji smatraju da hrvatski građani zaslužuju dostojanstvenu starost, i spremni su se za to boriti.

U akciji trebamo pomoć svih sindikalnih povjerenika i članova sindikata.
 

Zašto tražimo referendum?

Sindikati su pokušali  razgovarati i pregovarati s Vladom o mirovinskoj reformi. Vlada nije htjela saslušati argumente Sindikata, niti na njih odgovoriti. Nije željela niti ponudili argumente za mjere koje su proveli.

Obzirom da je izostao socijalni dijalog „za stolom“, organiziran je prosvjed (Doživi mirovinu – I tebe se tiče, 20. listopada 2018.). Tisuće građana su izišli na ulicu i podržali inicijativu. Unatoč velikom odazivu građana Vlada i dalje ignorira sindikate i građane. Na taj način šalju nam povratnu informaciju da imamo Vladu koja ne sluša svoje građane, i ne mari za to što misle radnici.

Nakon svih provedenih aktivnosti, preostalo je jedina mogućnost da se građanima omogućit da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost, prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma.
 

Referendumsko pitanje

Pitanje je napisano u obliku prijedloga zakona. Ako referendum bude uspješan, građani će izravno svojim glasanjem donijeti zakon kojim će se:

*stjecanje prava na starosnu mirovinu postaviti na 65 godina, odnosno poništiti podizanje uvjeta dobi na 67 godina starosti,

*stjecanje prava na prijevremenu mirovinu postaviti na 60 godina, odnosno poništiti podizanje uvjeta dobi na 62 godine,

*stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika postaviti na 60 godina života i 41 godinu staža, odnosno onemogućiti podizanje uvjeta dobi na 61 godinu starosti,

*smanjiti postotak trajnog umanjenja (penalizacije) prijevremenih starosnih mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, odnosno smanjiti najveće umanjenje prijevremene mirovine s 18 na 12 posto,

*produljiti prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena i muškaraca u pogledu uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu.

Ne zaboravite – stjecanje prava na mirovinu ne znači nužno obavezu odlaska u mirovinu!
 

Možemo li uspjeti?

Sigurni smo da možemo uspjeti. Iza sebe imamo iskustvo tri uspješne referendumske inicijative – 2010. g. protiv izmjena Zakona o radu, zatim 2014. g. protiv tzv. outsourcinga u javnim službama i posljednje protiv monetizacije autocesta („Ne damo naše autoceste“).

Svakog puta uspjeli smo prikupiti više od dovoljnog broja potpisa. Svakog puta Vlada je odustala od svojih namjera, što znači da su sve tri akcije ostvarile svoj cilj.
 

Što možeš osobno učiniti?

U akciji trebamo pomoć svih sindikalnih povjerenika i članova sindikata.

Svatko od vas može dati osoban i važan doprinos ovoj akciji, na jedan ili više od ovih načina:

*informirati članove sindikata u svojoj podružnici, ali i radnike koji nisu članovi sindikata, članove obitelji, prijatelje i poznanike,

*motivirati članove i druge radnike da daju svoj potpis – objasniti im važnost ove, i podsjetiti ih na ranije uspješne akcije,

*pratiti i dijeliti sadržaje Inicijative na internetu i društvenim mrežama,

*prijaviti se za prikupljanje potpisa na štandovima,

*pronaći dodatne volontere za prikupljanje potpisa na štandovima.

U privitku, dostavljamo Vam plakat te Vam molimo da ga izvjesite na oglasne ploče Sindikata.

O svim daljnjim aktivnostima, redovito ćemo Vas izvještavati.

Zaslužujemo više i bolje

Zahvaljujemo još jedanput svim podružnicama Sindikata koje su se i 19.ožujka uključile u prosvjedne aktivnosti, uvelike pridonijele senzibiliziranju građana o problemima u sustavu, iskazali nezadovoljstvo stanjem u sustavu i podržali zahtjeve Sindikata:

1.Žurno zapošljavanje stručnog i sveg ostalog kadra koji nedostaje u sustavu.
2. Poštivanje Pravilnika o normativima koje je donijelo resorno ministarstvo i usklađivanje normativa sukladno standardima EU
3. Plaćanje prekovremenog rada
4. Rješavanje nezakonitih ugovora o radu na određeno vrijeme do donošenja akata u zakonite ugovore o radu na neodređeno vrijeme.
5. Primjerena plaća za prateće službe u ustanovama socijalne skrbi (administrativni,računovodstveni i drugi radnici koji rade u sustavu socijalne skrbi)

U vezi gorućih gore navedenih zahtijeva, održan je danas 26. ožujka sastanak predsjednice sindikata Jadranke Dimić s ministricom gđom. Nadom Murganić i državnom tajnicom gđom. Majom Pletikosa na kojem je dogovoreno sljedeće:

  1. Ministrica će tijekom narednih dana uputiti naputak ravnateljima kojim će obavezati ravnatelje da radnicima koji imaju ugovore o radu na određeno do usvajanja akata ponude izmjene ugovora u ugovore o radu na neodređeno.
  2. Prihvaćena je inicijativa sindikata o izmjeni Pravilnika o minimalnim uvjetima prostora, opreme i broja potrebnih stručnih i drugih radnika centra za socijalnu skrb i podružnica.
  3. Prekovremene sate ravnatelji su dužni isplaćivati u skladu sa tumačenjem Zajedničkog povjerenstva za tumačenje kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi  od 23. listopada 2018. god.
  4. U svezi čl. 16. st. 3. Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi (čl. 16 st. 3. Javni natječaj nije potreban u slučajevima rada na određeno vrijeme radi zamjene odsutnog zaposlenika ili privremenog povećanja opsega poslova.) nije potrebna suglasnost resornog ministarstva.
  5. Dogovorena je dinamika kontinuiranog rješavanja aktualnih problema u sustavu socijalne skrbi.

Prosvjed Mijenjajmo sustav zajedno

Sindikat je 21.ožujka zaprimio poziv na prosvjed „Mijenjajmo sustav zajedno“ koji je zakazan za  dan 30.ožujka 2019. godine u Zagrebu a  o čijem održavanju je odluku donijelo Povjerenstvo podružnice SZDSSH  Centra za socijalnu skrb Split, zajedno sa HUSR Splitsko-dalmatinske županije.

Središnji odbor Sindikata cijeni  i pozdravlja svaku pa i privatnu inicijativu koja je usmjerena na poboljšanje uvjeta i kvalitete stručnog rada u sustavu socijalne skrbi. Žao nam je što navedena inicijativa nije imala potrebu zajedno sa ostalim kolegama u sustavu pružiti podršku, kroz prosvjed, kolegicama i kolegama CZSS Zadar i u suradnji sa Sindikatom koji je pružao logističku potporu svim podružnicama koje su se obratile za pomoć, pridonijeti još jačem odjeku  i senzibiliziranju javnosti na probleme u sustavu.

Smatramo da je nakon davanja javne podrške našim zahtjevima kroz brojna okupljanja naših podružnica vrijeme za socijalni dijalog sa resornim ministarstvom koji je započeo danas 26. ožujka 2019. konkretnim dogovorom koji je rezultat organizirane akcije sindikata „Zaslužujemo više i bolje“.

Stoga Središnji odbor donosi odluku da Sindikat neće podržati ovu inicijativu koja u ovom trenutku nije sastavni dio provođenja daljnjeg programa i aktivnosti Sindikata.

U Zagrebu, 26. ožujka 2019.                                                             

PREDSJEDNICA

                                                                                                            Jadranka Dimić, dipl. soc radnik