Vlast nema sluha za socijalnu skrb – zato je Sindikat izdao publikaciju Jačanje socijalnog dijaloga – financiranu iz Europskog socijalnog fonda

U sustavu socijalne skrbi nedostaje dvije tisuće socijalnih radnika. Većina zaposlenih u sustavu otkriva da se dobro ne nadzire kvaliteta njihova rada

U sustavu socijalne skrbi nedostaje najmanje dvije tisuće stručnih djelatnika. Trenutačno se sedam tisuća dvjesto djelatnika iz ustanova socijalne skrbi kojima je osnivač resorno ministarstvo, brine za pola milijuna korisnika, a takvo je stanje neodrživo. Istaknuli su to predstavnici  Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske na konferenciji za novinare u sklopu projekta Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi.

„Trenutačni sustav je nefunkcionalan. Naime, posljednjih desetljeća došlo je do velike birokratizacije sustava. Opadanjem njegove učinkovitosti građani su izgubili povjerenje u sustav“kazala je Nela Pamuković, glasnogovornica Hrvatske komore socijalnih radnika.

Kako bi se utvrdili najveći problemi u sustavu, provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo osamsto djelatnika.

„Među najvećim su problemima preširok opseg djelatnosti centara za socijalnu skrb, neusklađenost normativa, potkapacitiranost centara stručnjacima svih profila što znači i preopterećenost djelatnika te izostanak praćenja kvalitete njihova rada i učinka“istaknula je Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Istraživanje otkriva kako više od polovine zaposlenika ne smatra da se na ključna mjesta u ustanovama biraju osobe na temelju njihova stručnog znanja. Zabrinjava i činjenica da više od šezdeset posto anketiranih ne dobiva povratnu informaciju o kvaliteti svojeg rada, a upravo to redovito žele čuti od svojih nadređenih.

Psiholog Boris Hudina ističe kako se u Hrvatskoj desetljećima radilo na marginalizaciji sustava socijalne skrbi.

               „Nažalost, odnos vlasti prema socijalnoj skrbi odražava se i u imenu resornog ministarstva. Socijalna politika i socijalna skrb nisu isto. Trenutačno ne postoji državna politika vezana uz socijalnu skrb. Rezultat je da djelatnici u sustavu socijalne skrbi probleme vide i osjećaju, ali nisu u mogućnosti djelovati. Takva naučena bespomoćnost donosi im stres i izgaranje, a korisnicima neodgovarajuću skrb“, istaknuo je Hudina.

               Jadranka Dimić smatra da se stvari ne mogu riješiti razrješenjima i ostavkama jer su događaji na terenu odraz nebrige vlasti za cijeli sustav. Zato je sustavu socijalne skrbi potreban cjelovit pristup.

               Pozitivnim promjenama mogu doprinijeti kvalitetnije uključivanje radnika u donošenje odluka te razvoj socijalnog dijaloga.

               Zato je Sindikat izdao publikaciju Jačanje socijalnog dijaloga – Jačanje sektorskog socijalnog dijaloga u području socijalne skrbi te diljem Hrvatske organizira okrugle stolove i edukativne radionice. Dio je to istoimenog projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda.