Riječki socijalni radnici nezadovoljni stanjem u sustavu, u petak kratko prosvjeduju

Predsjednica Udruge socijalnih radnika Rijeka, Dragica Bojka-Gergorić, u ime radnika uputila je priopćenje za medije kojim se najavljuje njihov kratki prosvjed u petak kako bi se šira javnost upoznala s njihovim nezadovoljstvom stanjem u sustavu socijalne skrbi.

“Izražavamo duboko žaljenje zbog tragičnog događaja na Pagui želimo poručiti javnosti da će se zaposlenici Centra za socijalnu skrb Rijeka i članovi Udruge socijalnih radnika Rijeka pridružiti akciji Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske pod nazivom „ Zaslužujemo više  i bolje“. Povodom akcije će se dana 08. ožujka 2019. godine (petak) u vrijeme stanke (od 11:30 do 12:00 sati) djelatnici okupiti ispred ulaza CZSS Rijeka, Laginjina 11 A kako bi na taj način izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu socijalne skrbi i pružili podršku svim kolegicama i kolegama iz CZSS Zadar koji su se našli u središtu hajke traženja krivca.

Kao i mnogi slučajevi do sada i ovaj je pokazao da se javnost upoznaje s radom Centara za socijalnu skrb tek nakon što se dogodi tragedija. Uvjereni smo da cjelokupna javnost nije upoznata s načinom rada Centara za socijalnu skrb kao i činjenicom da Centri primjenjuju zakone iz različitih pravnih i socijalnih područja (od zaštite najsiromašnijih članova društva, zaštite i prava djece, osoba s invaliditetom, starih i nemoćnih osoba, duševno bolesnih osoba, skrbništva, udomiteljstva), da sudjeluju u sudskim postupcima (prekršajni, kazneni, građanski/obiteljski) kao i da je položaj svih zaposlenika u Centrima specifičan na način da s jedne strane predstavljaju državu i moraju se strogo držati važećih zakona dok s druge strane moraju raditi u interesu osoba kojima se usluge pružaju, a što je ponekad vrlo ograničavajuće obzirom na mogućnosti, tih istih zakona. U svom radu smo često ugroženi od strane samih stranaka, ali i medija. 

Ono što želimo naglasiti jest činjenica da se mi, kao dio sustava, svakodnevno susrećemo s problemima i preprekama, a koje nismo u mogućnosti riješiti. Neki od gorućih problema jest nedovoljan broj stručnog kadra svih profila, normativi koji ne prate stvarne potrebe korisnika, loši i neadekvatni radni prostori, nedostatak sredstava za rad, kao i na činjenicu da su socijalni radnici deficitarna profesija te se često događa da se na otvorene natječaje za zapošljavanje prijavi samo jedna osoba a nije rijetkost da odustane od zaposlenja kada uvidi o kojem je obimu posla i o kojoj je količini stresa riječ.   

Svjesni smo činjenice da ne postoji idealno rješenje, ali smo jednako tako svjesni da se sadašnje stanje može i mora značajno promijeniti. To je nemoguće bez stvarne želje za promjenama i podrške nadležnog Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske.

Ovom prilikom pozivamo sve dionike s kojima svakodnevno surađujemo u svom radu (vrtiće, škole, MUP, sudove, liječnike, psihijatre, općine, gradove i županije…) na uspostavljanje međuresorne suradnje s ciljem bolje i učinkovitije zaštite naših korisnika i štićenika. 

Svim socijalnim radnicima diljem Republike Hrvatske čestitamo predstojeći Svjetski dan socijalnog rada koji se obilježava treći utorak u mjesecu ožujku, a ove godine to je 19. ožujka”, navodi se u priopćenju.