Problemi u sustavu ne mogu se sakriti smjenom i kažnjavanjem jedne osobe

Pedesetak zaposlenika Centra za socijalnu skrb održalo je danas, za vrijeme stanke, prosvjed ispred prostora u kojem radi. Povod nije bilo samo traženje ostavke ravnateljice Centra Vesne Burčul, već i zahtjev za otklanjanjem problema koji postoje u cijelom sustavu.

– Našli smo se u središtu hajke traženja krivca za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu. Želimo ukazati na nezadovoljstvo načinom na koji se rješavaju dugogodišnji problemi i dugogodišnja zapuštenost sustava socijalne skrbi. I ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, pokazali su da se javnost tek nakon što se dogodi neka tragedija upozna s radom socijalne službe, rekla je u ime zaposlenika socijalna radnica Zdenka Pavić.

Iako su postojale takve najave, danas se nije odlučivalo o smjeni ravnateljice Burčul, kojoj uskoro istječe mandat. Upravni odbor sastat će se u ponedjeljak, nakon što danas dobije njeno očitovanje o cijelom slučaju.

– Ovoga puta zahvaljujući sindikatu istaknuti su problemi radnika u sustavu socijalne skrbi i odbačena mogućnost da se smjenom ili kažnjavanjem jedne osobe ti problemi sakriju od javnosti. Mi najbolje znamo s kakvim se problemima i preprekama svakodnevno susrećemo u našem radu, nedovoljnim brojem stručnjaka svih profila, neadekvatnim prostorima, nedovoljnim sredstvima… Smatramo da je došao trenutak kada se svi zaposlenici trebaju ujediniti u traženju boljih uvjeta rada u sustavu. Ovo okupljanje neka bude prvi korak k tom cilju, jer zaslužujemo više i bolje, rekla je predstavnica radnika, koji su odobravanje iskazali istaknutim transparentima i zvižducima zviždaljki.