Na prozvane kolege u Zadru ne daju zaposlenici brodskog Centra za socijalnu skrb, iskazali su nezadovoljstvo sustavom u kojem rade i hajkom koja se diže

Podružnica Sindikata danas je sazvala okupljanje svih zaposlenih kako bi dali podršku ali i ukazali na probleme u sustavu.

Nakon tragičnog slučaja na Pagu gdje je otac s balkona bacio svoje četvero djece u Hrvatskoj se digla “hajka” na zaposlene u sustavu Centara za socijalnu skrb. Razlog je to zbog kojeg su se danas pred Centrom za socijalnu skrb okupili zaposlenici socijalni radnici, psiholozi, pravnici koji u njemu i rade. Naime, i sami svjesni činjenice kako je nemili događaj na Pagu pokrenu lavinu, danas su iskoristili svoje pravo kako bi još jednom ukazali na neadekvatne uvijete u kojima rade, mali broj stručnog kadra i veliki broj slučajeva kojima se bave.


– Želimo pružiti moralnu podršku našim kolegama, zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Zadar koji su se ovih dana napali u središtu hajke traženja krivca za monstruozni zločin koji se dogodio u Pagu. Ovim okupljamo također želimo također ukazati na nezadovoljstvo stanjem i uvjetima rada socijalnom skrbi. Nedostaje stručni radnici, vanjski suradnici,i. Svakodnevno se susrećemo s problemima u svome radu, ali unatoč tomu svoj posao svi obavljamo odgovorno, savjesno i u skladu s pravilima struje.- kazala je Jelić Vedrana povjerenica Sindikata brodske podružnice, stavljajući naglasak na normative koji ne prate stvarne potrebe korisnika i daleko su od standarda članica Europske unije te da bez potpore resornog ministarstva i Vlade teško mogu očekivati poboljšanja u sustavu socijalne skrbi.

Smatraju zaposlenici Centra za socijalnu skrb Slavonskom Brodu da je krajnje vrijeme da svi zajedno ,od Sindikata zaposlenih do udruga i Komora traže poboljšanje uvjeta rada. – Ne mogu dopustiti da se o nama govori kao neradnicima i lijenčinama, neodgovornima .- kazala je danas Štefica Šarčević, socijalna radnica u mirovini i bivša ravnateljica brodskog Centra te dodala- U braku i obitelji normativ je 200 osoba u godini od 12 mjeseci puta 21 dan je 250 dana, trideset dana godišnjeg, državni praznici, seminari. Za jednu obitelj socijalnom radniku ostane kada se oduzme sve u prosjeku jedan dan i zapitajte se je li moguće napraviti prijem stranki, uzimanje u zapisnik socijalne anamneze, obilazak terena, odlazak u školu, liječniku, zajednički razgovor s oba partnera, s djecom, stručna sinteza, pisanje mišljenja sudu i prisustvovanje na raspravama na sudu. Ne znam tko bi to od naših djelatnika mogao napraviti u jednom danu. Radi se zato selekcija i rješavaju prioritetni. Greške su uvijek moguće ali u 98% greške su bile iz objektivnih razloga.-