“Problem se ne može riješiti smjenom ravnateljice, sustav je zapušten 10 godina”

Jadranka Dimić, predsjednica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, kaže kako smjena ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru neće riješiti problem. Smatra da je tamošnji Centar učinio sve što je mogao vezano za obitelj s Paga.

Komentirajući prosvjed zaposlenika Centra za socijalnu skrb u Zadru kaže kako su htjeli upozoriti i iskazati revolt kako se problemi u sustavu rješavaju. Problem se ne može riješiti smjenom ravnateljice, sustav je zapušten već 10 godina”, zaključila je.

“Ona je došla nakon tri smijenjena ravnatelja. Je li problem u ravnateljima ili nefunkcioniranje sustava?”, zapitala se.

Pojašnjava da bi prema minimalnim uvjetima na jednog socijalnog radnika trebalo biti oko 100 obitelji, nažalost to vam je u praksi, evo u Zadru 220 obitelji pripada na jednog socijalnog radnika. Ne možemo reći da možemo tako pružiti pomoć ljudima”, kaže Dimić.

“Bilo kakvi propusti u radu ne samo da su mogući nego ih je realno očekivati. Mi već dugo upozoravamo ministricu, nije ona od jučer, ona je kolegica koja je došla iz sustava i zna kako je”, kaže Dimić.

Ističe kako je sustav opterećen još od rata. “Još uvijek radimo s obiteljima koji su prošli rat i traume. Imamo vrlo velike potrebe na terenu za pojačanim timovima i ne može se desiti da ovakve dislocirane podružnice poput Paga nemaju timove obiteljsko pravne zaštite. Potpuno se slažem s ministricom da bi u pojedinim obiteljima trebalo svakodnevno provoditi nadzor, ali ne znam jel ministrica zna da se nadzor sada obavlja izvan radnog vremena socijalnog radnika”, upozorava Dimić.

Smatra da je Centar za socijalnu skrb u Zadru učinio sve što je mogao i da se takav strašan čin poput onog na Pagu ne može predvidjeti.