Građani zaslužuju bolje: Javni službenici u štrajku od 28. 11.

Ovaj štrajk nije isključivo radi plaća, javne službe služe građanima, one su javno dobro, građani koji niz godina izdvajaju za zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje, zaslužuju i uslugu, rekla je Dimić.

U otvorenom smo sporu s Vladom te očekujemo proces mirenja, ako prihvate naše zahtjeve idemo u štrajk na cijelom području Hrvatske i u svim javnim službama, najavila je Šprem na konferenciji Sindikata javnih službi koji je odbio Vladin prijedlog o povećanju plaće od tri posto.

Štrajkat će, kažu, počevši od 28.11. svaki tjedan po jedan dan. Štrajk će, kažu, biti vrlo vidljiv,  ali nisu htjeli govoriti o detaljima.

Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata socijalne skrbi istaknula je da se radio o dugogodišnjem nezadovoljstvu i nebrizi Vlade za taj sektor.  – Ovaj štrajk nije isključivo radi plaća, javne službe služe građanima, one su javno dobro, građani koji niz godina izdvajaju za zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje, zaslužuju i uslugu – rekla je. – U ovoj državi, kao što vidimo, za sve ima sredstva, za propala poduzeća, za second hand avione, samo za zapošljavanje ne. Špara se na liječnicima, socijalnim radnicima, učiteljima, djelatnicima u kulturi – dodala je i kazala da Vlad na taj način poručuje da ih nije briga tko će ih liječiti, tko će skrbiti o njima, tko će ih obrazovati i tko će se brinuti o kulturnoj baštini.  – Ovaj štrajk je alarm Vladi da prestroji svoje prioritete. I štrajk je poruka našim građanima da stanu uz nas i bore se za kvalitetu usluge koju plaćaju od svojih plaća – rekla je dodala da je ovo samo početak  nacionalne kampanje koja će trajati toliko dugo dok s Vladom ne dogovore plaće u javnom sektoru.  Za kraj je Vilim Ribić uputio pitanje Vladi, što im je važnije u ovoj zemlji, poduzetnički problemi ili građani? Dakle, sindikati će se u srijedu sastati s Vladom te, ako se ništa ne dogovore, obavijestiti javnost o tome kada će i koji sektori štrajkati.