Inicijativa – Želim raditi u Hrvatskoj

Da bi država doista uspješno ostvarila svoju temeljnu ulogu da djeluje kao servis građana, od presudnog je značaja da na raspolaganju ima funkcionalan i učinkovit aparat kojim će osigurati dostupnost javnih servisa i provedbu javnih politika koje ostvaruju veći životni standard i bolju kvalitetu života svojih stanovnika. Pritom su upravo javne službe – zdravstvo, socijalna skrb, kultura, prosvjeta, visoko obrazovanje i znanost – sustavi o kojima najviše ovisi uspjeh u postignuću tih ciljeva.

Nažalost, svjedoci smo dugogodišnjeg maćehinskog odnosa države prema ljudima koji rade u javnim službama, kao i sustavne devastacije i nebrige za očuvanje postojeće razine javnih usluga, a kamoli za unaprjeđenje tih sustava. Nedovoljna ulaganja u infrastrukturu i hladni pogon, kontinuirana zabrana zapošljavanja novih kadrova unatoč kroničnom nedostatku radnika u pojedinim službama i nagomilanim prekovremenim satima onih koji vlastitim entuzijazmom i osobnim žrtvama održavaju sustav, niske plaće u odnosu na stručne kvalifikacije i postignute rezultate – sve su to efekti nebrige onih na vlasti za vitalne dijelove aparata bilo koje države koja u prefiksu nosi naziv socijalna.

I dok u okvirima gospodarske krize i recesije te smanjenih proračunskih prihoda možemo shvatiti potrebu za racionalizacijom troškova nauštrb kvalitete i dostupnosti javnih usluga za kojima ne pada potražnja, u situaciji u kojoj već treću godinu zaredom imamo kontinuirani rast BDP-a, proračunskih prihoda i plaća u privredi takav je pristup ne samo moralno neprihvatljiv, već i poguban po socijalno i demokratsko tkivo hrvatskog društva. Bez kvalitetnog obrazovanja, znanosti, zdravstva i kulture nema ni prosperitetnog, slobodoumnog i socijalno osjetljivog društva. A ono prije svega počiva na ljudima koji u tim servisima rade, održavaju ih i iz dana u dan nesebično čine najboljima što u danim okolnostima mogu biti. Ti ljudi zaslužuju za svoj savjesni i pošteni rad biti i pošteno plaćeni, baš kao i svi ostali zaposleni građani Republike Hrvatske koji svojim radom marljivo doprinose ukupnom gospodarskom rastu.

Više na: