PROSVJEDNICI U ZAGREBU IZVIŽDALI MINISTRA PAVIĆA: ‘Svakom reformom kradete nas sve više’

“Mi smo dobili dopuštenje da dovedemo oko pet tisuća ljudi, prema šest tisuća jer je to kapacitet ovoga trga, tako da toliko i očekujemo. No ima prostora i za Zagrepčane koji su okolo, neka se samo pridruže”

Ne radu do 67 godine života, dodatnoj penalizaciji prijevremenog umirovljenja i produljenju radnog staža dugotrajnim osiguranicima najvažnije su poruke s prosvjednog skupa održanog protiv Vladinog prijedloga mirovinske reforme održanog u subotu na Europskom trgu u organizaciji triju sindikalnih središnjica SSH, NHS i MHS-a.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever Vladin prijedlog mirovinske reforme ocijenio je neozbiljnim i udarom na radnike i umirovljenike te ako ga ne promijeni, najavio prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma i izrazio uvjerenost da će ih prikupiti u dovoljnom broju kao što su i ranije uspijevali. To nam daje snagu rekao je Sever.

“Pometite pred svojim vratima, vaš je obraz ukaljan, jer ste nevjerodostojni i nije vam stalo do vlastitog naroda. Nama ne trebaju vlastodršci, nego oni koji znaju što činiti, ono što narod traži i očekuje”,  poručio je Sever aktualnoj vlasti.

Pozvao je na zajednički otpor protiv prijedloga mirovinske reforme poručivši kako ljudi ne mogu raditi do 67. godine jer žive i rade u nezdravim uvjetima i nema uvjeta za produljenje radnog vijeka. Upozorio je na velik odljev hrvatskih građana, poglavito mlađih iz Hrvatske zbog besperspektivnosti i poručio da treba vratiti nadu u budućnost.

Novosel: Čine nam nepravde od ’90

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel naglasio je kako boli nepravda onih  koji će primati briselske i povlaštene saborske mirovine. Govore da su hrvatski umirovljenici premladi, a čine nam nepravde od 1990. Obećavali su nam bolju budućnost u EU, a oni koji nas pitaju gdje smo bili 2014., poručujemo da smo organizirali štrajkove i prosvjede protiv tadašnje vlade.  Podsjetio je kako je od ulaska Hrvatske u EU zemlju napustilo 200.000 ljudi jer ne mogu živjeti od niskih plaća i jer se poslodavci prema njima odnose kao “prema stoci”.

Dajte nam primanja i radne uvjete kao u razvijenim zemljama EU pa ćemo moči razgovarati o produljenju radnog vijeka, a dok toga ne bude zaboravite na mirovinsku reformu, poručio je Novosel. Želim da se svi ujedinimo kao 1990. kada nije bilo razlike, kada smo svi bili jedno i da nas više nitko ne uvjerava da moramo šutjeti i trpjeti nepravdu, rekao je Novosel zapjevavši poznatu domoljubnu pjesmu iz toga vremena “Moja domovina”.

Ribić: Odgovor je u proizvodnji i pravednijoj raspodjeli

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako se ne smiju gaziti civilizacijske i humane granice, da se treba boriti protiv produljenja radnog staža i da nam je potrebna ekonomija u interesu većine hrvatskoga naroda. Odgovor nije u produljenju radnog staža, nego u proizvodnji koja će omogućiti novo zapošljavanje i pravednijoj raspodjeli novostvorene vrijednosti.

Ustvrdio je kako je postojeći mirovinski sustav održiv, nasuprot tvrdnjama vlasti da će se urušiti ne produži li se dob za umirovljenje na 67 godina. Predviđanje stope rasta od samo 2 posto BDP-a ne rješava ni jedna hrvatski problem i održat će val egzodusa, upozorio je Ribić. Kada iz zemlje ode 300.000 ljudi, onda to nije mobilnost radne snage, nego egzodus, ustvrdio je Ribić. Iseljavanje iz zemlje jednaka je pošast kao i rat i zato se tome treba suprotstaviti, dodao je.

Na njegov spomen imovinske elite, koja, kako je rekao, upravljaju nama, okupljeni prosvjednici glasno su skandirali “lopovi, lopovi”.

Zvižduke negodovanje izazvali su i izjave ministra Pavića o mirovinskoj reformi puštene preko razglasa.

Prosvjedu su potporu svojim dolaskom iskazali i predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, kao i neki članovi Mosta nezavisnih lista. Brzojave potpore prosvjedu poslali su i Europska i Međunarodna konfederacija sindikata, kao i sindikata susjednih i zemalja EU.

Na skupu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo “Uzimate siromašnima, dajemo bogatima”, “Očekujte otpor, tek počinjemo!”, “Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!”, “S faksa na burzu, s posla na groblje”, “Mi smo izgradili, vi ste popljačkali”, “Penalizacija = siguran put u siromaštvo”, “Morate dulje raditi, kažu foteljaši s mirovinama od 9000 kuna”, “Mirovinska reforma – radi dulje, primaj manje”, “Za više radničke mirovine, a ne za povlaštene!”, “Ukinite povlaštene mirovine” “Dok nam živo srce bije, radit ćemo do penzije” i druge.