Poziv na prosvjed protiv mirovinske reforme s Markova trga

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) održali su konferenciju za novinare na Markovu trgu, nasuprot ulazu u Vladu RH, na čijem je dnevnom redu današnje sjednice bio paket mirovinskih zakona, te pozvali sve da se pridruže subotnjem prosvjedu Doživi mirovinu! I tebe se tiče! na Europskom trgu u Zagrebu u 12 sati!

–  Mirovinska reforma nema veze s reformom ni budućnosti umirovljenika. U ovom trenutku isključivo se povlači interesima financijskog sektora, interesima krupnog kapitala. Kada se već Vlada želi uspoređivati sa zemljama EU-a gdje su dobnu granicu produžili na 67 godina neka i u Hrvatskoj bude minimalna plaća 1.000 eura neka u Hrvatskoj bude prosječna plaća viša od 2.500 eura, te da radni i socijalni uvjeti budu kao što su i u drugim zemljama EU-a. Tada ćemo pozdraviti rad i do 70 godina, a ne samo do 67 godina, rekao je, među ostalim, Mladen Novosel,predsjednik SSSH.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, osvrnuo se na netom završenu javnu raspravu o mirovinskim zakonima:

– Vrijeme je bilo kratko i ovo je prvi put da se nije moglo očitovati po svakom članku posebno, nego je moglo očitovati na cjelinu. Da su bila posebna očitovanja toga bi bilo i puno više, rekao je, te zaključio:

– Vratite sustav na 65 godina starosti. Ne podižite dalju granicu godina starosti za dugogodišnjeg umirovljenika. Prestanite s penalizacijom ili ju ublažite kada je riječ o prijevremenom odlasku u mirovinu.