Sindikati javnih i državnih službi odbili Vladin prijedlog povišice od samo 2 posto

Pregovore koji su napokon počeli sindikati žele nastaviti jedino s ministrom financija

Ministar rada o konkretnoj ponudi ne želi govoriti.

“Ovo je regularan proces pregovora, želimo pregovarati i pregovaramo u dobroj vjeri i nadamo se da ćemo ih uspješno zaključiti”, ističe ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Jednaku je ponudu dao i sindikatima državnih službi. No, minimalna povišica ni njima nije opcija. Posebno nezadovoljni su sindikati policijskih službenika.

“Tvrdim odgovorno da je plaća policijskog službenika mizerna. Što će s tih 2 posto, to će biti 50 ili 100 kuna. O čemu pričamo. Govorim da se na sigurnosti ne smije štedjeti”, jasno će Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Napominju da im je prije 5 godina oduzet i dodatak na koeficijente.

“Da bismo se vratili na razinu plaća iz 2013. morali bismo vratiti tih 3 posto”, kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Javne službe u odnosu na plaće prije krize imaju 18.9 % manje, a ako ne dobiju povišicu do kraja iduće godine zaostatak će se, tvrde, popeti na 25 posto. Pa s predloženih 2 posto ne vraćaju mnogo.

“Ali ova ponuda je za mene sramotna. A ako vlada ne odustane poduzet ćemo one sindikalne akcije koje nam stoje počevši od prosvjeda, štrajka, što imamo u zakonskim okvirima”, jasno kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Pregovori će se nastaviti u četvrtak s ministrom financija.