Površnost je majka uhljebizma

Pravi mali rat bukti na relaciji sindikata javnih službi, ili točnije Nezavisnog sindikata znanosti i jednog medijskog portala. Dobrohotan netko tom je portalu proslijedio interni dopis, apel upućen članovima sindikata da prestanu otvarati stranice tog medija, odnosno svojim klikovima prestanu podizati njegov dnevni promet i zaradu, pa i time podržavati »otvoreno neprijateljsku uređivačku politiku«. Portal koji je izazvao reakciju unutar Sindikata znanosti, presretan je što se tog dopisa dokopao i podijelio ga s javnošću umjesto da je ostao zakopan na mejlovima onih kojima je upućen.

Doista, svarno bi bilo loše da se dotični medij nije dokopao dotičnog dopisa. Da je on ostao zakopan u bespućima bezbroj adresa na koje je odaslan, bili bismo uskraćeni za još jedan dokaz površnosti i neinformiranosti, da ne kažemo neznanja koje godinama buja u medijskom prostoru i koje pogađa ne samo domaću medijsku scenu, već je to odavno globalni problem.

Priča je započela prošlog tjedna, kada su sindikati javnih službi objavili da će Vladi najaviti štrajk ukoliko do kraja ovog tjedna ne krenu pregovori oko osnovice za izračun plaća. Netom što je državna novinska agencija emitirala vijest s konferencije za novinare portal ju je preuzeo, dodao agencijskoj vijesti nekoliko svojih rečenica i svekoliku javnost izvijestio da »uhljebi prijete štrajkom« uz pitanje »bi li uopće itko primijetio da ne rade«.

Javne službe predstavljaju obrazovanje, znanost, kulturu, socijalnu skrb, zdravstvo. U njima rade, da ne nabrajamo sve, profesori, učitelji, liječnici, medicinske sestre, arheolozi, povijesničari umjetnosti, psiholozi, fizioterapeuti, njegovatelji… I da, upravo su oni izrazili spremost da svom poslodavcu najave štrajk. I da, da organiziraju štrajk i te kako bi se primijetilo. No, Vladin pregovarački tim u međuvremenu je pozvao na razgovor kako pregovarački odbor javnih, tako i državnih službi, pa štrajka za sada vjerojatno neće biti.

Kada se jedan od sindikata koji okuplja dio zaposlenih »uhljeba« pobuni na način kako ga dio medijske scene vidi, onda nastane problem. Neinformiranost se pokušava prikriti izvrtanjem činjenica pa se sindikat prozove kako je baš on među uhljebe odlučio svrstati učitelje, liječnike i medicinske sestre, dok su tom mediju asocijacija za uljebe neki drugi. No, štrajk, popraćen ranije spomenutim naslovom, najavili su baš učitelji, liječnici, medicinske sestre… Da bi se to znalo, trebalo bi znati što su javne službe, što su državne službe, a i što je javni sektor. Ima dosta javno dostupnih i besplatnih izvora iz kojih se ponešto može naučiti.

Ljudi imaju različite svjetonazore pa su tako za neke svi oni koji plaću primaju iz proračuna uhljebi. Ako je to nekom mantra, sa srećom mu bilo. Trebao bi, međutim, biti svjestan da onaj kojeg se proziva ima pravo uzvratiti. U ovom slučaju jedan je sindikat članstvo pozvao na bojkot, kao što je i prije nekoliko godina pozivao na bojkot nekih drugih medija. To nije nimalo neobično i neuobičajeno. Kao što nije neobično i neuobičajeno da uhljebi doista postoje. Posvuda. Čak i u privatnom sektoru.