Pogledajte programe ovih gradova za Međunarodni praznik rada 1. svibnja

U Hrvatskoj će se 1. svibnja tradicionalno održati Međunarodni praznik rada. Način proslave razlikuje se od grada do grada, a ovdje možete pregledati kako će se manifestacija odvijati u Osijeku, Virovitici, Sisku, Rijeci, Puli i Splitu. Iako je kiša čest i neželjen gost za prvomajske proslave, vremenska prognoza za sada izgleda dosta povoljno. Sunčano vrijeme, druženje u prirodi i besplatni grah, navalite narode.

Osijek

Međunarodni praznik rada u Osijeku bit će tradicionalno obilježen na lijevoj obali Drave, kod amfiteatra. Okupljane će od jutarnjih sati zabavljati tamburaški sastav Foršpil, a za građane su spremili 2500-3000 porcija besplatnog graha.  Grah će za ovu prigodu pripremiti Udruga majstora kotlića.

Virovitica

Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice i ove godine pozivaju vas na proslavu Međunarodnog praznika rada u utorak, 1. svibnja, na Virovitičkim ribnjacima. Obilježavanje Međunarodnog praznika rada započet će tradicionalnom budnicom Gradske glazbe ulicama Virovitice. Od 9 sati, u dvorištu Palače Pejačević, zaprimaju se prijave za Virovitičku biciklijadu koja će, predvođena Gradskom glazbom i pod voditeljskom palicom Mije Pavelka – Mikeša, u 10 sati krenuti prema ribnjacima.

Početak zabavnog programa na ribnjacima očekuje se od 11 sati, uz besplatan grah i piće, tradicionalne Igre starih sportova te nastupe Gradske glazbe i Mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica, Megasound benda i KUD-a Virovitica.

Sisak

Grad Sisak organizira dvodnevnu proslavu Međunarodnog praznika rada u Perivoju Viktorovac. Program će početi u ponedjeljak, 30. travnja, kada će s početkom u 21 sat nastupiti grupa Jinx.

U utorak, 1. svibnja u ranim jutarnjim satima je tradicionalna budnica Građansko željezničarske glazbe po gradskim ulicama. Nakon toga u Perivoju Viktorovac u 10 sati počet će kulturno-umjetnički program tijekom kojeg će nastupiti brojni KUD-ovi, a oko 12.30 sati je besplatna podjela tradicionalnog prvosvibanjskog graha. Bit će postavljeni i štandovi s prigodnom prodajom, a sve posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i zabava za najmlađe.

Rijeka

Manifestacija “Proslava praznika rada – 1. Maj” održat će se 01. svibnja 2018.g. od 11:00 do 17:00 sati na Trgu Belveder. Za sve posjetitelje su osigurali besplatni gurmanski grah, glazbu i kutak za najmlađe. U glazbenom dijelu očekuje nas nastup Lucky benda, te Glazbeno društvo Spinčići koji će nam se nakon odsviranih prvomajskih budnica, pridružiti na Trgu.

Cjelodnevni program i druženje, uz preko 1.000 porcija besplatnog graha s kobasicama, pancetom i dimljenom vratinom, te besplatno točenje pive, organizirao je Grad Kastav. Za pripremu gurmanskog graha zadužena je Pizzeria „Rustica“.

Dva kotlića će biti za sve posjetitelje, a jedan će biti za junake, koji vole ljuto i papreno, tako da imaju o čemu pričati par dana nakon graha.

Pula

“I ove godine ova višednevna manifestacija donosi brojna događanja i različite programe namijenjene svim našim sugrađanima. Ukupno je riječ o 48 programa, odnosno 15 programa više nego prošle godine, a očekuje nas čak 23 glazbeno-scenska događaja“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Na Trgu Portarata obilježit će se proslava Međunarodnog praznika rada, a nastupit će KUD – SAC Lino Mariani i Puhački orkestar Grada Pule. Nakon polaganja vijenca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine, program će se nastaviti u Park šumi Šijana uz popratni zabavni program. Tako će građani imati priliku igrati turnir u pljoćkanju, jesti grah, a u 17.00 sati će započet turnir u nogometu.

Split

Splitski SDP i Nova ljevica zajedno će organizirati proslavu Međunarodnog praznika rada 1. svibnja na Peristilu, najavili su u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur i predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina.
“Ovaj prvomajski skup na Peristilu bit će politički skup splitskoga SDP-a i Nove ljevice. Mi želimo vratiti crvenu boju na 1. maj i poslati na taj datum jasne poruke tako da se 1. maj ne svede isključivo na određeni folklor”, rekao je Kotur. Dodao je kako će događaj biti svečan, s govorima, pjesmama i zastavama.

S druge strane, Grad je za tradicionalnu proslavu Praznika rada na Marjanu naručio oko 1800 porcija fažola, koji će se dijeliti u zatvorenim posudama, da ne bude prolijevanja hrane. Grad Split, u suradnji s Prometom, osigurao je besplatan prijevoz za građane: od 8 do 16 sati po dva autobusa svakih 20 minuta voze na relaciji Prima Grad – Marjan.