Izvještaj sa satanka Sindikata javnih službi i Ministarstva rada 25. travnja

Dana  25. travnja 2018. godine,  održan je sastanak u  Ministarstvu rada i mirovinskog sustava vezan  uz članak 66. Temeljenog kolektivnog ugovora kojim je uređena naknada za trošak prijevoza kao i početak pregovora o osnovici za plaće u javnim službama.

Naime, radi se o tumačenju članka 66. Temeljenog kolektivnog ugovora – što je organizirani prijevoz i pitanju isplate 1 kn/km u bruto ili neto iznosu.

Početni stav  Vlade je priznati ono što je potpisano (pravo na 1kn/km u slučaju izostanka organiziranog javnog prijevoz koji omogućava redovit dolazak na posao i odlazak s posla), ako sindikati pristanu na ono što nije potpisano, tj. da se 1kn/km isplaćuje u bruto, a ne u neto iznosu.

Sindikalna strana je bila stava da bi kroz vjerodostojno tumačenje trebalo riješiti nametnuti spor oko isplate u bruto iznosu  ili neto iznosu , dok Vladina strana želi izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora . U slučaju pokretanja izmjena i dopuna, predstavnici Vlade najavili su  namjeru da se otvore i neka druga pitanja za koja smatraju da nisu dobro riješena.

Pitanje organiziranog ili neorganiziranog prijevoza tumačiti će Povjerenstvo za tumačenje TKU na slijedećoj sjednici koja će se održati 03. svibnja 2018. godine. Prijedlog sindikata da se pitanje je li iznos od 1,00 kn po kilometru bruto ili neto iznos rješava kao vjerodostojno tumačenje ili kao izmjene i dopune članka 88. TKU-a, Vlada RH će razmotriti.

Očekuje se rješenje pitanja tumačenja naknade za trošak prijevoza slijedeći tjedan, a najkasnije do roka za isplatu troškova za mjesec travanj to bi zaposlenicima koji su bili oštećeni bili refundirani troškovi prijevoza sukladno tumačenju Povjerenstva.

Također će nakon 1. svibnja početi će s radom radna skupina za utvrđivanje metodologije praćenja plaća u javnim službama, a pregovori o osnovici za plaće počet će sredinom svibnja.