U spomen na Jakova Kudrića

Dragi prijatelji, kolege socijalni radnici i svi ostali zaposlenici u sustavu socijalne skrbi

              14. prosinca jedan je od najtužnijih dana za djelatnike u sustavu socijalne skrbi, a posebno za djelatnike CZSS Split koji su prije 17 godina na taj dan u ranim prijepodnevnim satima svjedočili ubojstvu svog kolege i prijatelja Jakova Kudrića. Tog dana, kao i svih prijašnjih dana i godina od kada se zaposlio u CZSS Split, Jakov je došao na svoje radno mjesto kako bi svojim predanim radom pomogao potrebitim ljudima ne sluteći da će jedan od korisnika, kojem je mnogo puta pomogao, na najbrutalniji način prekinuti njegov život u 57. godini.

              Ovaj tragični događaj, na najbrutalniji način, pokazuje u kakvim uvjetima naši socijalni radnici rade svoj humani posao. Iako je ubojicu, zbog stalnih prijetnji radnicima Centra, policija više puta privodila, iako je nekoliko puta bio hospitaliziran na Odjelu za psihijatriju KBC Split, institucije države nisu pronašle način da zaštite nesretnog Jakova.

              Sindikat se učestalo susreće, gotovo na dnevnoj razini, sa raznim oblicima nasilja korisnika prema socijalnim radnicima, ali i prema drugim zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi i pomaže koliko god može. Pokušaji Sindikata da sustavno riješi taj problem ne nailaze na plodno tlo u resornim ministarstvima.

              Jakovu više nitko ne može pomoći, ali na ovaj tužan dan obilježavanja tragedije ubojstva našeg kolege, još jednom apeliramo i molimo sve koji mogu učiniti da se ovako nešto nikada više ne ponovi, da ljudi koji su za svoj životni poziv odabrali jedno od najzahtjevnijih i najplemenitijih zanimanja i koji pokušavaju svojim ljudskim pristupom i profesionalnim znanjima i vještinama pomoći svima kojima je pomoć potrebna ne trpe nikakve oblike nasilja na svom radnom mjestu.

              Ovim putem pozivam sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi, a posebno socijalne radnike članove Sindikata socijalne skrbi da u četvrtak 14.prosinca 2017. godine u 09:06 sati upale svijeće u spomen na socijalnog radnika Jakova Kudrića.

Vječna mu slava i hvala.

Predsjednica Sindikata
Jadranka Ivezić, dipl. soc. radnik