POSTIGNUT DOGOVOR Javnim službenicima raste plaća, imat će veće putne troškove, božićnice…

NAKON dugotrajnih, višemjesečnih pregovora vlade i sindikata javnih službi, danas je usuglašen dogovor o novom kolektivnom ugovoru.Primjena novog Temeljnog kolektivnog ugovora počinje već 1. 12., istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon višesatnih završnih pregovora vladinog i sindikalnog izaslanstva.

Pavić je potvrdio kako je dogovoreno da će se naknada prijevoza povećati za 0,75 na kunu po kilometru i osnovica plaće podići za dva posto te dalje pregovarati idućih godina o osnovici, božićnici i regresu prije donošenja smjernica fiskalne politike.

“Riješili smo prijevoz još nekoliko ključnih stvari, sporazum je parafiran na četiri godine s time da počinje vrijediti od 1. prosinca, a dogovoreno je i da će vlada donijeti zaključak da se u studenome primjene odredbe na prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora. Svaki ugovor je kompromis dviju strana i vjerujem da smo kvalitetno završili pregovore na zadovoljstvo djelatnika u javnim službama i na zadovoljstvo svih nas koji smo odgovorno postupali prema proračunu”, istaknuo je Marko Pavić.

Sindikati nisu skroz zadovoljni

Koordinator sindikalne pregovarače skupine, Branimir Mihalinec izrazio je zadovoljstvo što su pregovori dovršeni, iako, kako je rekao, ni jedna strana ne postigne uvijek sve što je željela.

“Razgovarali smo i pregovarali o osnovici plaće i naravno da nismo zadovoljni jer smo očekivali veće povećanje osnovice, međutim otvorena je mogućnost za daljnje pregovore tijekom svibnja i lipnja iduće godine i za to ćemo se dobro pripremiti”, najavio je.

Napomenuo je da su također razgovarali i o ostalim pravima zaposlenika kao što su regres, božićnica i dar za djecu te kako je dogovoreno da će za vrijeme trajanja TKU iznosi božićnice i regresa biti predmet pregovora svake godine, ali da je u slučaju neuspjelih pregovora osigurana visina zadnje isplate, a to je 1 250 kuna.

“Bude li gospodarska situacija bolja, vjerujemo da će i ti iznosi biti viši. Što se tiče naknade za prijevoz, postignuto je kompromisno rješenje jer smo očekivali ipak nešto viši iznos po kilometru, ali ako uzmemo sve u paketu, vjerujemo da će biti u redu. Uspjeli smo također dogovoriti da ćemo naknadu za prijevoz pratiti godinu dana i nakon toga će radna skupina ustanoviti je li naknada primjerena. Ništa u TKU nije zatvoreno od važnih prava za zaposlenike, ustvrdio je Mihalinec.

Podsjetimo, prije nekoliko tjedana isti ministar potpisao je s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike kojim se određuje osnovica plaće od 5421.54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Taj ugovor s državnim službenicima će u proračunu za sljedeću godinu značiti povećanje za 1.4 milijarde kuna i bit će, uz indeksaciju mirovina, najveće povećanje proračunskog izdvajanja, pojasnio je Pavić tada.

Koliko će godišnje koštati novi ugovor s javnim službenicima, još nije poznato.