PREGOVORI za TKU – sastanak 14. – OD MARIĆA NIŠTA NOVA

Sudjelovanje u pregovorima, istina kratkotrajno, ministra financija Zdravka Marića i pisani prijedlog članka o prijevozu koji je sindikatima upućen netom prije sastanka – usmjerili su sadržaj 14. sastanak pregovaračkih odbora.

Nakon višestruko ponavljanog zahtjeva sa sindikalne strane da se u pregovore uključi i ministar  financija, sa strane Vlade napokon je udovoljeno sindikalnom zahtjevu. Dolazak ministra Marića, potaknuo je temu povećanja osnovice. Na žalost, ništa novo o osnovici nije se čulo. Ministar je ponovio da će Vlada povećati osnovicu za 2% na plaći za studeni. To je ujedno i posljednje povećanje osnovice plaće te će zaposlenicima u javnim službama plaća u 2018. godini biti isplaćivana po osnovici od 5.421,54 kn. Vlada je spremna, istaknuo je Marić, sa sindikatima o osnovici plaće, kao i o visini regresa i božićnice za 2019., pregovarati od svibnja do srpnja u okviru izrade projekcije proračuna za 2019. godinu. Prije početka ovih pregovora Vlada je metodologiji korekcije osnovice pripravna sudjelovati u okviru zajedničke radne skupine sastavljene od predstavnika Vlade i sindikata. Ukratko od ministra se o povećanju plaće nije čulo ništa više od onoga što se već znalo, odnosno više od onoga što su predstavnici Vlade poručili predstavnicima sindikata na početku pregovora.

Nakon odlaska ministra Marića, opet se pregovaralo o odredbama članka koji regulira pitanje naknade za prijevoz. Povod za ponovni prolazak kroz svih 18 stavaka spornoga članka bile su intervencije u usuglašeni tekst koje su sindikatima stigle pola sata pred početak pregovora. Među ostalim u najnovijem prijedlogu Vlade mijenjana je odredba o radnicima koji, unatoč tome što stanuju na udaljenosti  kraćoj od 2 km od mjesta rada, ostvaruju pravo na prijevoz. Iz prijedloga Vlade izostavljeni su radnici stariji od 61 godine. Ova je promjena, naravno, izazvala nezadovoljstvo pregovarača sa sindikalne strane. Nakon što je sindikalna strana zatražila pojašnjenja svih promjena u usuglašeni tekst, ispostavilo se je da postoji spremnost Vlade za odustajanjem od spornih promjena. Sindikalnoj strani i dalje je sporna ponuda Vlade o isplati  naknade u visini 1 kn po prijeđenom kilometru, ali i rješenje koje se odnosi na korisnike tzv. kombiniranog prijevoza prema kojem bi se radnicima koji putuju osobnim automobilom,  djelomično priznavali troškovi javnog prijevoza, a djelomično troškovi osobnog automobila.

U trećem dijelu sastanka još jednom se prošlo kroz sve odredbe kolektivnog ugovora koje bi se trebale promijeniti u novom TKU-u. Novi je sastanak zakazan za ponedjeljak 27. studenoga.